1. Welkom op de Molenwiek!
In deze schoolgids vindt u alle belangrijke informatie over De Molenwiek voor het schooljaar 2024-2025.
Hier staat beschreven wat we doen en hoe we het onderwijs hebben georganiseerd. Maar ook waar we voor staan, wat we belangrijk vinden en wat de Molenwiek speciaal en anders dan andere scholen maakt.
Elke dag werkt een bevlogen team hard aan de ontwikkeling van uw kind. Wij geloven dat elk kind een talent heeft. Het is de kunst ieder zijn talent te laten ontdekken én hier trots op te laten zijn. Samen, in een veilige omgeving, bouwen aan zelfvertrouwen om je draai te vinden in het leven.
We zijn trots op onze school en trots op onze leerlingen. Niet voor niets zeggen we:
Vind je draai op De Molenwiek!
Namens ons hele team heet ik u van harte welkom op de Molenwiek.
Margriet van Daal
directeur
1.1. In het kort
CBS De Molenwiek is een basisschool in Mijnsheerenland met ongeveer 180 leerlingen. De school ligt centraal gelegen in het dorp en is gehuisvest in Multifunctioneel Centrum Dorpshart waar o.a. ook een sporthal, kinderdagverblijf, bibliotheek en buurtcentrum te vinden is.
De school heeft een leerstofjaarklassensysteem, dat betekent dat in principe de leerlingen met dezelfde leeftijd bij elkaar in een groep komen. Omdat de aantallen per leeftijdsgroep niet altijd evenredig is, moeten we er soms voor kiezen combinatiegroepen te maken of meerdere groepen van hetzelfde jaar.
- Groep 1/instroom
- Groep 2
- Groep 3
- Groep 4/5
- Groep 5/6
- Groep 7
- Groep 8a
- Groep 8b
Het team bestaat uit 19 teamleden met eenlesgevende of ondersteunende taak.
De school hanteert een continurooster. Dat betekent dat alle leerlingen tussen de middag op school overblijven.
Om 8.30 uur wordt er gestart met de lessen, m.u.v. woensdag zijn de leerlingen om 14.20 uur uit. Op woensdag duren de lessen tot 12.30 uur.
Er is een nauwe samenwerking met Kibeo. Zij verzorgen voor- en naschoolse opvang in het MFC Dorpshart, maar ook zijn er activiteiten samen met de oudste peutergroepen van Kibeo en de kleutergroepen van de Molenwiek. Hiermee proberen we de overstap naar de basisschool zo klein mogelijk te maken.
1.2. Levensbeschouwelijke identiteit
De Molenwiek is een moderne, open christelijke school waar iedereen welkom is en zich veilig en vertrouwd mag voelen.
We vinden het belangrijk dat we op school als gelijken met elkaar omgaan.
De Molenwiek maakt deel uit van stichting Christelijke Scholengroep De Waard. De stichting heeft een gemeenschappelijke overtuiging, waarbinnen er voor elke school ruimte is voor eigen cultuur.
De aandacht voor levensbeschouwelijke vorming is verweven in het onderwijs. We besteden structureel aandacht aan verhalen uit de Bijbel.
Bijzondere hoogtepunten in het schooljaar zijn o.a. de verschillende projecten en de feesten die met de hele school en kerk worden uitgevoerd.
1.3. Onze parels
Bescheidenheid past bij de Molenwiek, liever laten we eerst zien wat we kunnen. Daarnaast vinden het het vanzelfsprekend dat we de dingen goed doen en slaan ons hierbij niet zelf op de borst.
1.4. Het schoolteam
Het team van De Molenwiek bestaat dit jaar uit 19 personen, leerkrachten en ondersteunend personeel. Aan alle groepen zijn twee leerkrachten verbonden, zij werken in een grote of kleinere parttime-aanstelling.
Vaak heeft een leerkracht een extra taak of rol binnen de school. Denk hierbij aan de interne begeleiding, zorgspecialist, ICT-specialist, bouwcoördinator, rekencoördinator enz.
Een team bestaat uit verschillende mensen. Mensen die (van elkaar) verschillen, maar gemeenschappelijkheid vinden in het werken met kinderen en de passie voor goed onderwijs.
2. Missie, Visie en Kernwaarden
Vind je draai op de Molenwiek!
2.1. Visie op pedagogisch-didactisch handelen
2.2. Visie op leren
2.3. Visie op 21th Century Skills
2.4. Onze ambities en speerpunten
Elk jaar wordt in het Jaarplan beschreven wat de concrete (tussen)doelen zijn om onze ambities en speerpunten uit het schoolplan te behalen. Het is het plan voor het lopende schooljaar en is terug te vinden op de website van de school.
In het Schoolplan staat de koers van de school voor langere tijd beschreven. Dit plan heeft een looptijd van vier jaar en is geschreven voor de periode van 2023-2027.
- voldoen we op De Molenwiek aan de (school)normen 1S/2F voor rekenen en taal, deze norm is boven het landelijk gemiddelde;
- is Burgerschapsvorming structureel opgenomen in het schoolaanbod en passend bij de leerlingpopulatie;
- is er een beredeneerd aanbod voor een goede, brede culturele en creatieve basis;
- is er een doorgaande lijn vanaf de kleuters, waarbij nauw wordt samengewerkt met de peutergroepen van Kibeo;
- is er een hechte samenwerking tussen De Molenwiek en Kibeo (IKC);
- is het versterken van kansengelijkheid zichtbaar in ons handelen.
Deze ambities staan uitgebreid beschreven in ons Schoolplan 2023-2027 en is ook e vinden op onze website.
3. Organisatie van het onderwijs
We willen de kinderen in ons dorp de mogelijkheid bieden een plek te vinden waar zij zich thuisvoelen. Wij kiezen daarom bewust niet voor een uitgesproken vorm van onderwijs maar kijken steeds naar wat de beste aanpak is. Onderzoek en aangetoonde positieve resultaten zijn hierin leidend.
Onze kernwaarden bieden meer dan voldoende aanknopingspunten om onze lessen en pedagogisch klimaat vorm te geven.
In dit hoofdstuk staat beschreven op welke manier De Molenwiek dit doet.
3.1. Leerlingaantallen, leerstofjaarklassensysteem en combinatiegroepen
Op De Molenwiek wordt een leerstofjaarklassensysteem gehanteerd. Dit houdt in dat de leerlingen op basis van leeftijd worden ingedeeld.
We streven er naar in een groep niet meer dan 30 leerlingen te plaatsen. Bij het bereiken van 30 leerlingen KAN er een wachtlijst ingesteld. Als er sprake is van een wachtlijst wordt dit in de (digitale) schoolgids en op de website vermeld.
In uitzonderlijke gevallen kan de school er voor kiezen in een groep toch meer dan 30 leerlingen te plaatsen. In dit geval speelt er naast het aantal leerlingen, ook de complexiteit en groepsdynamiek een rol.
Het leerlingaantal op een school fluctueert, afhankelijk van de jaarlijkse instroom in groep 1 en tussentijdse in- en uitstroom in de overige groepen.
Bij te grote verschillen kan het noodzakelijk zijn combinatiegroepen te maken. In een combinatiegroep worden verschillende jaargroepen (gedeeltelijk) bij elkaar geplaatst. De afwegingen voor de indeling van een combinatiegroep wordt in overleg met leerkrachten, intern begeleider en directeur gemaakt.
Groep 1/instroom: start schooljaar 10 leerlingen
Groep 2: 17 leerlingen
Groep 3: 25 leerlingen
Groep 4/5: 28 leerlingen
Groep 5/6: 29 leerlingen
Groep 7: 22 leerlingen
Groep 8a: 17 leerlingen
Groep 8b: 17 leerlingen
3.2. De kleutergroepen
Op De Molenwiek vinden we dat een kleuter een kleuter moet kunnen zijn en vooral spelenderwijs mag kunnen leren. De activiteiten die worden aangeboden hebben echter allemaal het doel bij te dragen aan de ontwikkeling van de leerlingen en hen voor te bereiden op het leren lezen, rekenen én het omgaan met elkaar.
Het aanbod bestaat uit verschillende soorten activiteiten. Kringgesprekken, muziek, beweging, voorlezen, handvaardigheid, tekenen en het werken met ontwikkelingsmaterialen komen allemaal aan bod. Daarnaast is er veel aandacht voor hoe je met elkaar omgaat en samenwerkt.
Vanuit een actueel thema dat dicht bij de belevingswereld van het kind staat, krijgen de activiteiten vorm. Hierbij ondersteund door verschillende programma's zoals de Kleuteruniversiteit en Schatkist.
Door samen te spelen, elkaar te helpen en rekening te houden met elkaar wordt de sociale en de emotionele ontwikkeling gestimuleerd. De leerkrachten worden ondersteund door de methode Kwink.
Er is een goede afwisseling tussen het gebruik van digitale en niet-digitale middelen. In de groepen is een digibord en enkele chromebooks aanwezig om de lessen te ondersteunen en de leerlingen te helpen met het kiezen van een activiteit. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het ontwikkelen van de (fijne) motoriek door middel van het meer tradionele kleutermateriaal of verschillende creatieve werkvormen.
Ook de jongste leerlingen maken spelenderwijs kennis met de Engelse taal, plezier staat centraal. Hierbij moet gedacht worden aan het leren van liedjes en enkele woordjes.
Kleuters houden van bewegen, gelukkig maar, want het is enorm belangrijk voor een goede (mototische) ontwikkeling. In de kleutergroepen op de Molenwiek staat bewegings(onderwijs) dan ook dagelijks op het rooster.
Tot aan de herfst wordt dit voornamelijk buiten op het schoolplein gedaan, ook bij slecht(er) weer gaan de kinderen naar buiten. Het is fijn de kledingkeuze van uw zoon of dochter aan te passen aan de weersomstandigheden. Ook als het een beetje regent gaan zij naar buiten, laarzen en een goede jas zijn dan belangrijk. Alleen als het écht heel hard regent spelen de kleuters in het speellokaal.
Vanaf de herfst tot en met april spelen de kinderen tenminste één keer per week in het speelllokaal. Hiervoor hebben de leerlingen gymschoentjes nodig, deze blijven op school.
Schooljaar 2024/2025
In schooljaar 2024/2025 zijn er twee kleutergroepen. Er is een groep 1/instroom en een groep 2.
In tegenstelling tot vorig jaar zijn de kinderen in groep 1 en 2 gesplitst tot homogene groepen. Dat wil zeggen dat de jongste en oudste kleuters niet bij elkaar in één lokaal zitten.
Hiervoor is gekozen om gelijk te kunnen starten met een instroomgroep (in combinatie met de leerlingen in groep 1), waardoor er niet aan het begin van het jaar een te grote kleutergroep ontstaat.
De beide groepen spelen wel gezamenlijk buiten en ook op andere momenten zullen zij elkaar regelmatig opzoeken.
- Groep 1/instroom: juf Carola van Straten en juf Anja de Hoog
- Groep 2: juf Marga Prins en juf Marianne Kooijman
In verband met de nieuwbouw zijn de kleuters van groep 1/instroom gehuisvest in het speellokaal. Dit is een tijdelijke oplossing die door ruimtegebrek duurt tot de verbouwing klaar is.
3.2.1. Bouw! lezen
In oktober/november worden alle leerlingen in groep 2 gescreend om de kans op leesachterstanden vroegtijdig te signaleren. Deze screening is een afspraak binnen ons Samenwerkingsverband en is voortgekomen uit een onderzoek waar de scholen in de Hoeksche Waard aan deelgenomen hebben. De uitkomst van dit onderzoek gaf aan dat vroege screening, en indien hier aanleiding voor is, een intensieve interventie (Bouw!), helpt om latere leesachterstanden te voorkomen.
Letterkennis, fonologische vaardigheid (b.v. het onderscheiden van klanken) en het benoemen van kleuren zijn onderdelen uit de screening.
Als de screening hier aanleiding toe geeft, komen leerlingen in aanmerking voor een intensieve interventie van het programma Bouw!. Dit programma is laagdrempelig, motiverend en makkelijk te volgen. Voor de begeleiding van het programma is het niet nodig dat de leerlingen worden begeleid door onderwijspersoneel. Een goede leesvaardigheid is voldoende, de Molenwiek maakt gebruik van 'tutors' uit groep 7 en 8.
Indien nodig wordt het programma in groep 3 en 4 voortgezet, maar vaak zijn de extra interventies voldoende om leesachterstanden te voorkomen en kunnen de leerlingen meekomen met de reguliere leesles.
De leerkrachten brengen u op de hoogte van de screening en het vervolg.
3.2.2. Overgang naar groep 3
Uiterlijk vanaf november wordt er in groep 2 een stappenplan gevolgd om de overgang naar groep 3 te begeleiden. Soms is een verlengde kleuterperiode aan te bevelen, b.v. omdat een kind veel lessen heeft gemist, nog niet 'schoolrijp' is of om wat weerbaarder te worden.
Ouders en leerkrachten bespreken hierbij de afwegingen maar de uiteindelijke beslissing ligt bij school.
3.3. Groep 3 t/m 8
Bij de lessen in de groepen 3 t/m 8 maken we gebruik van moderne methodes die voldoen aan de kerndoelen.
Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende niveaus van de leerlingen; bij rekenen, spelling en lezen wordt er instructie gegeven op drie niveaus:
- basisinstructie (gemiddelde aansturingen en de normale hoeveelheid van de verwerkinsstof)
- verkorte instructie (minimale instructie en eventueel compacten* waardoor er ruimte ontstaat voor verbreden en/of verdiepen)
- verlengde instructie (extra begeleiding en uitleg en beperken van de hoeveelheid van de oefenstofstof voor het versterken van de basiskennis en -vaardigheden)
*Compacten is het overslaan van tussenstapjes die een leerling niet nodig heeft om de leerstof te begrijpen.
We vinden het belangrijk dat de leerlingen inzicht krijgen in hun eigen handelen en verantwoording nemen voor het eigen werk. We werken daarom met dag- en weektaken. Na de instructie is er tijd voor zelfstandige verwerking van de dagtaken. De leerlingen kunnen individueel of in groepjes werken en zijn uiteindelijk ook verantwoordelijk voor het nakijken van hun taken. Hebben zij gedaan wat er gevraagd is? Is alles af en is het goed? De leerkracht monitort of de lesstof daadwerkelijk begrepen wordt.
Door weektaken in te plannen leren we de leerlingen plannen en organiseren. Aan deze weektaken werken de leerlingen zelfstandig en de leerkracht geeft feedback over het proces en het product.
De weektaak word wekelijks door de leerkracht van uw zoon of dochter gedeeld.
3.3.1. Groep 3
In groep 1 en 2 is gewerkt aan de voorwaarden om te leren lezen en rekenen. Ze zijn klaar voor groep 3, klaar om van het informele leren naar het formele leren te gaan. Waar de één wellicht al een beetje (of soms zelfs goed) kan lezen, zou de ander het liefst nog de bouwhoek in duiken en lijken al die tekens heel ingewikkeld. Waar er eerst spelenderwijs geleerd werd, moet er nu een groot deel van de dag aan een tafeltje geleerd worden.
In groep 3 speelt het leren lezen en rekenen uiteraard een belangrijke rol, dat is de basis voor het leren van andere vakken.
De flinke overstap kan zorgen voor grote verschillen tussen de kinderen. Op De Molenwiek houden we hier uiteraard rekening mee. Zo is er in groep 3 ruimte om af en toe nog eens lekker in de themahoek te spelen, maar ook om juist wat sneller te gaan en wat meer uitdaging te krijgen.
De werkvormen voor het oefenen zijn afwisselend en worden vaak coöperatief of in een bewegingsactviteit aangeboden.
Uiteraard is er naast het leren lezen en rekenen ook meer dan voldoende aandacht voor andere vakken en sociale vaardigheden. Juist in groep 3 wordt er hard gewerkt om de sociale 'regels en gebruiken' om met elkaar, verder aangeleerd en geoefend. Daarnaast wordt er langzaam maar zeker steeds meer verwacht op het gebied van zelfstandigheid. Ook hier wordt rekening gehouden met de verschillen in ontwikkeling.
Tot aan de herfstvakantie mogen de ouders/verzorgers meelopen naar de klas om daar afscheid te nemen. De ervaring leert dat langer niet echt nodig is, al snel willen de leerlingen zelfstandig naar binnen.
Geen kind is hetzelfde, maar de grote verschillen in leerprestaties in groep 3 is geen reden voor zorg, de ontwikkeling verloopt tenslotte niet bij elk kind gelijk. Belangrijker vinden we de motivatie en het zelfvertrouwen van de leerlingen.
De leerkrachten houden de vorderingen goed bij en sturen bij dat nodig is door extra instructie of uitbreiding van leertijd.
Doubleren in groep 3 (en groep 4)
Als de extra begeleiding onvoldoende effect heeft kan er besloten worden om een leerling te laten doubleren, de leerling doet de groep dan een jaar 'over'. De leerkrachten zijn zich bewust dat dit een ingrijpende en emotionele beslissing kan zijn. Een beslissing die niet makkelijk of ondoordacht wordt genomen en waarbij ouders/verzorgers al in een vroeg stadium bij worden betrokken.
Bij doubleren kan er gekozen worden om de leerstof van twee jaar over drie jaar te spreiden. Dat gebeurt vooral als een kind bij de basisvaardigheden, of lichamelijk en emotioneel, minder snel dan gemiddeld ontwikkelt. Doel van dit extra jaar is het kind, met de aangepaste leerstof, een betere basis te geven om daarna de schoolperiode succesvol te laten doorlopen.
Schooljaar 2024/2025
De leerkrachten van groep 3 zijn: Juf Mirjam Touw en juf Jente Boekee.
3.3.2. Groep 4 t/m 8
Vanaf groep 4 is er een gestage maar duidelijke opbouw van vaardigheid en zelfstandigheid. Er wordt steeds meer van de leerlingen verwacht waarbij rekening gehouden wordt met de leeftijd en ontwikkeling van de leerlingen. Het doel is om de leerlingen in groep 8 goed voorbereid te laten zijn op de middelbare school.
Dat er steeds meer van de leerlingen verwacht wordt, betekent niet dat we alleen tevreden zijn met een zo hoog mogelijke score. Belangrijker is dat de leerlingen voldoende zelfvertrouwen opbouwen en tevreden zijn met hun inzet. Een goed cijfer bestaat niet alleen uit een goed resultaat, de inzet vinden wij minstens zo waardevol.
Doubleren groep 4
Net als in groep 3 kan er toch reden zijn om een leerling groep 4 over te laten doen. De extra begeleiding heeft dan onvoldoende effect gehad. Dit gebeurt in overleg met ouders, de zorgen worden in een vroeg stadium met u besproken. Voor doubleren in groep 4 wordt gekozen als het nodig is een betere basis te krijgen om de rest van de schoolperiode succesvol te laten verlopen.
Doubleren vanaf groep 5
Vanaf groep 5 krijgen de leerlingen in principe niet meer de mogelijkheid van een extra leerjaar.
Emotioneel en sociaal gezien vinden we het een betere keus om de leerling met een aangepast programma (eigen leerlijn) te laten werken.
Consequentie kan zijn dat er op één of meerdere gebieden niet het eindniveau van de basisschool bereikt kan worden. We werken met passende perspectieven om de vorderingen te kunnen volgen.
Schooljaar 2024/2025
In het schoojaar 2024/2025 zijn er twee combinatiegroepen en is er één grote groep leerlingen geplitst.
Leerlingaantal en de bezetting per groep:
- Groep 4/5: Juf Esther van Veen en juf Rianne Hoogvliet
- Groep 5/6: Juf Janina Lodder en juf Alexandra Weeda
- Groep 7: Juf Bianca Vermaat en juf Corine van Dorth
- Groep 8a: Juf Irma en juf Margriet
- Groep 8b: Juf Eline Breur en juf Angela Mostert
3.4. Groep 8 - Doorstroomtoets en het voortgezet onderwijs
Een belangrijk aspect in groep 8 is de overgang naar het voortgezet onderwijs. Hoewel er in groep 6 en 7 al een redelijk beeld is ontstaan van het verwachte uitstroomniveau, wordt er in groep 8 een schooladvies gegeven.
Sinds schooljaar 2023/2024 worden de schooladviezen vóór de afname van de Doorstroomtoets gegeven.
In januari worden alle ouders én de groep 8 leerlingen uitgenodigd voor het adviesgesprek.
Op De Molenwiek maakt groep 8 de IEP Doorstroomtoets. De Doorstroomtoets wordt gemaakt op: dinsdag 4 en woensdag 5 februari 2025.
Wanneer de uitslag van de Doorstroomtoets hoger is dan het advies van de school, kan de school dit advies aanpassen. Bijstellen naar beneden kan niet, een lagere uitslag van de Doorstroomtoets leidt dus niet tot een lager advies.
Resultaten Eind/Doorstroomtoets
Jaar | Toets | Score | |
2024 | IEP | 79 | |
2023 | IEP | 83 | |
2022 | IEP | 86,9 | |
2021 | IEP | 87 | |
2020 | x | x | (i.v.m. corona geen eindtoets) |
De school ontvangt vanuit het voortgezet onderwijs in de Hoeksche Waard regelmatig informatie over open- en voorlichtingsdagen. Deze informatie geven wij graag door, maar wij vragen u ook zelf te oriënteren op het de mogelijkheden, vooral bij interesse voor scholen buiten de Hoeksche Waard.
3.4.1. Uitstroom vervolgonderwijs schooljaar 2023/2024
Eind schooljaar 2023/2024 hebben 26 leerlingen de overstap naar het voortgezet onderwijs gemaakt. De leerlingen zijn naar scholen in de Hoeksche Waard, maar ook naar scholen in b.v. Rotterdam gegaan.
Het aantal leerlingen en percentage per uitstroomniveau is als volgt:
Niveau | Aantal leerlingen | percentage |
VMBO Basisberoepsgerichte leerweg | 1 | 4% |
VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg | 4 | 15% |
VMBO Gemenge leerweg/Theoretische leerweg (GL/TL) | 5 | 19% |
VMBO TL/havo | 2 | 8% |
havo | 2 | 8% |
havo/vwo | 3 | 12% |
vwo | 8 | 30% |
VSO | 1 | 4% |
3.5. Leerstofaanbod
Op De Molenwiek wordt gebruik gemaakt van moderne en beproefde lesmethoden om de lessen vorm te geven. Er is geen voorgeschreven tijd waarin een vak per week aan de orde komt, maar elke dag staan de basisvakken rekenen, lezen en spelling op het rooster.
Soms wordt een vak als project aangeboden, deze vakken staan dan niet elke week op het rooster. Hierbij moet gedacht worden aan drama lessen, techniek, biologie of verkeer.
Wij kiezen er bewust voor om de verwerking zowel schriftelijk in b.v. een werkboek, als op de computer te maken. Zo houden we evenwicht tussen het oefenen van zowel de schrijf- en digitale vaardigheid. Daarbij is verwerking digitaal vaker wat makkelijker adaptief aan te bieden.
Het leerstofaanbod vanaf groep 3 bestaat uit:
Taal* | |
Groep 3 | Veilig Leren Lezen (Kim versie) |
Groep 4 t/m 8 | STaal Taal |
Technisch en Begrijpend lezen | |
Groep 4 t/m 8 | Atlantis |
Spelling | |
Groep 3 t/m 8 | STaal Spelling |
Schrijven** | |
Groep 3 t/m 8 | Pennenstreken |
Rekenen | |
Groep 3 t/m 8 | Getal en Ruimte Junior |
Geschiedenis*** | |
Groep 4 t/m 8 | Tijdzaken |
Aardrijkskunde*** | |
Groep 4 t/m 8 | Wereldzaken |
Natuuronderwijs/Wetenschap en Techniek*** | |
Groep 4 t/m 8 | Natuurzaken |
Verkeer | |
Alle groepen | Verkeerslessen School op Seef |
Groep 3 t/m 8 | Verkeerskrant |
Handvaardigheid/Drama | |
Alle groepen | Moet je Doen |
Tekenen | |
Alle groepen | Tekenen voor de Basisschool |
Muziek**** | |
Alle groepen | Vier muziek met muziek eigenwijs |
Bewegingsonderwijs | |
Groep 3 t/m 8 | Basislessen Regiekr8 |
Sociaal-emotionele ontwikkeling | |
Alle groepen | Kwink |
Engels | |
Groep 1 t/m 4 | Groove Me |
Groep 5 t/m 8 | Take it easy |
Godsdienst | |
Alle groepen | Kind op Maandag |
* | Taal en lezen zijn voor groep 3 geïntergreerd in Veilig Leren Lezen. |
** | Medio groep 2 krijgen de leerlingen voorbereidende schrijflessen uit Pennenstreken. |
*** | De zaakvakken zijn voor groep 3 gebundeld in 'De Zaken'. |
**** | In schooljaar 2024/2025wordt er tweewekelijks een muziekles gegeven door een muziekdocent vanuit het project 'Muziek op School'. |
De vakken en onze ambities zijn beschreven in ons Schoolplan.
Enkele vakken worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.
3.5.1. Actief Burgerschap
Leerlingen, jong en oud, maken deel uit van de samenleving. Bij het opgroeien, groeien de leerlingen letterlijk in de wereld om hen heen en maken op deze manier kennis met andere gebruiken, ideeën en gewoontes.
School is een belangrijke plek om leerlingen hierop voor te bereiden en in te begeleiden. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen op een bewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen en andersdenken, maar ook naar anderen omzien.
De actualiteit geeft veel aanknopingspunten om een onderwerp m.b.t. Burgerschap te bespreken. Naar aanleiding van een uitzending van Schooltv of over wat er speelt in buurt of verder weg in de wereld, kunnen er gesprekken ontstaan over onderwerpen die de leerlingen bezighouden. Dit kunnen jaarlijks terugkerende onderwerpen zijn zoals Prinsjedag (en democratie), maar ook oorlog en vluchtingenstromen.
Om te voorkomen dat we alleen van de actualiteit afhankelijk zijn voor het aanbieden van onderwerpen, staat in ons beleidsplan Burgerschap beschreven hoe we hier gepland en structureel aandacht aan schenken. Daarnaast staat er in beschreven wat er op basis van onze leerlingpopulatie belangrijk is en hoe we een zo breed mogelijk aanbod kunnen bieden dat goed aansluit bij onze leerlingen.
De resulaten van ons aanbod voor actief en goed burgerschapsonderwijs zijn belangrijk. In september 2024 wordt er een 0-meting afgenomen om deze aan het eind van het schooljaar jaarlijks op te nemen in onze toetskalender. Op deze manier kunnen we nagaan of ons aanbod aansluit op onze leerlingpopulatie en voldoende resultaat geeft.
3.5.2. Godsdienstige vorming
Op De Molenwiek wordt elke schooldag geopend met een lied, een gedicht of een gebed.
Twee keer in de week wordt er een Bijbelverhaal verteld, we maken gebruikt van de methode 'Kind op Maandag'.
Dagelijks brengen we onderwerpen ter sprake die passen in het wereldbeeld van het kind, waarbij vaak de verbinding wordt gemaakt naar de actualiteit. Ook zonder christelijke achtergrond is het een fijne en rustige manier om de dag met elkaar te beginnen.
Iedereen is welkom op de Molenwiek. Een (actief) christelijke achtergrond is geen vereiste, wel rekenen we op respect voor elkaars geloof.
Gezamenlijk vieren we de christelijke feesten Pasen en Kerst. Eén keer in het jaar in samenwerking met de Dorpskerk een Scholendienst. De leerlingen (die dat willen) spelen een belangrijke rol in de reguliere dienst op zondag. Deze bijeenkomst is niet verplicht, maar je aanwezigheid wordt erg gewaardeerd.
Feesten uit andere religies vieren we niet gezamenlijk, maar als er een passende gelegenheid is, b.v. een leerling met een andere geloof, besteden we hier wel aandacht aan. Daarnaast komen de belangrijkste religies aan bod bij de lessen wereldoriëntatie, burgerschap en godsdienst.
3.5.3. Basisvakken
De basisvakken rekenen, taal/spelling en lezen krijgen op de Molenwiek veel aandacht. Wij zijn ons er van bewust dat goed reken-, taal- en leesonderwijs de kans op passend vervolgonderwijs, en daarmee mogelijkheden, vergroot.
Hierbij willen we benadrukken dat we niet de hoogste opbrengsten nastreven, maar hoge opbrengsten die passend zijn bij onze leerlingpopulatie. We hebben hoge verwachtigen van onze leerlingen. Door aan te sluiten bij wat ze al kunnen, is het mogelijk elke dag iets nieuws te leren.
Vanaf groep 3 staan de basisvakken elke dag op het rooster. Hierbij wordt gebruik gemaakt van moderne methodes die voldoen aan de kerndoelen.
3.5.4. Sociaal-emotionele vorming
Je veilig en gewaardeerd voelen, zelfvertrouwen hebben. Het zijn belangrijke voorwaarden voor een goede ontwikkeling. Op school wordt hier structureel en systematisch aandacht besteed via geplande activiteiten uit onze methode Kwink. Deze lessen zijn gericht op het voorkomen van pesten en het creeëren van een positief groepsklimaat. Een klimaat waar iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn, zonder dat het ten koste gaat van een ander.
De eerste weken van het schooljaar zijn bedoeld om elkaar, de leerlingen en de leerkrachten, te leren kennen én te waarderen. Verbindende spelactiviteiten en het gezamenlijk maken van groepsafspraken zijn voorbeelden van activiteiten die in deze periode plaats vinden.
Naast de geplande activiteiten wordt er op actuele situaties ingespeeld. Ruzie(tjes) of pesterijen zijn aanleiding om het gesprek aan te gaan. Soms met alleen de betrokken leerlingen, maar om de groepsdynamiek te behouden of te herstellen, kan ook de hele groep betrokken worden.
In een groep leerlingen (en teamleden!) met verschillende eigenschappen, karakters en temperament, moet er door de teamleden bewust gekeken worden of iedereen zich prettig voelt en gezien wordt. Elke dag zien we als een kans iets te leren, verbeteren of te herstellen.
Om te monitoren hoe de leerlingen zich sociaal-emotioneel ontwikkelen, maakt de school gebruik van het programma 'Kind in Beeld'. Hiermee wordt gepland en onderbouwd de ontwikkeling gedurende de hele schoolloopbaan gevolgd.
3.5.5. Engels
Vanaf groep 1/2 krijgen de leerlingen Engels aangeboden. Door het aanbieden van Engelstalige activiteiten vanaf groep 1 leggen wij een goede basis voor het leren beheersen van deze wereldtaal. Het vertrouwd raken met de klanken en het durven uit te spreken hebben de nadruk.
In de groepen 1 t/m 4 gebruiken we 'Groove.me', een complete lesmethode Engels waarbij muziek de basis is van alle lessen. Door gebruik te maken van muziek is de drempel om zelf de woorden uit te spreken veel lager.
Voor groep 5 t/m 8 gebruiken we de methode 'Take it Easy'.
Een lesmethode Engels speciaal ontwikkeld voor het digibord en daarmee interactief, actueel én effectief. De stof biedt volop variatie, differentiatie en verdieping, een uitstekende voorbereiding op Engels in het voortgezet onderwijs.
3.5.6. Verkeer/School op Seef
De Molenwiek is een 'School op Safe' school. Dit betekent dat wij op school structureel werken aan de verkeersveiligheid rond school en hierbij gebruik maken van het programma dat Veilig Verkeer Nederland hiertoe heeft ontwikkeld. Bij dit aanbod hoort een verkeersveiligheidslabel: School op Seef.
De Molenwiek heeft in 2023 dit label voor het vijfde achteropeenvolgende jaar mogen ontvangen.
Naast de lessen uit de werkboekjes en het gevarieerde digitale lesmateriaal van de VVN hoort bij het aanbod ook een flink praktijkgedeelte waarbij de leerlingen in elke groep verschillende verkeersactiviteiten uitvoeren. Zo gaan de leerlingen van groep 1/2 onder begeleiding in de buurt van school 'veilig oversteken' in de praktijk oefenen en doen de oudere groep(en) mee aan zowel het schriftelijke als het praktijk verkeersexamen. Dit wordt afgesloten met een Verkeersdiploma.
Er is een Schoolactieplan Verkeer opgesteld met daarin alle praktische verkeerslessen. Dit plan is op school in te zien.
3.5.7. Bewegingsonderwijs
De groepen 3 t/m 8 gymmen twee keer in de week in de sporthal van het Dorpshart. Deze lessen worden verzorgd door een gymdocent van Regiekr8.
Omdat er helaas ook een tekort is aan gymdocenten kan het zijn dat de docent van Regiekr8 niet volledig bevoegd is om zelfstandig specifieke bewegingsactiviteiten te begeleiden. Indien dit het geval is wordt deze docent begeleid vanuit Regiekr8 en is er toezicht van de groepsleerkracht. De begeleiding vanuit Regiekr8 bestaat uit het samenstellen en van het lesprogramma en het evalueren van de lessen.
Voor de gymlessen hebben de leerlingen sportkleding (shirt en sportbroek of een gympak) en schoenen nodig. De leerlingen kleden zich om in gescheiden kleedkamers voor meisjes en jongens, er wordt niet gedoucht.
Groep 1/2 gymmen spelen vooral buiten maar met slecht weer gymmen zij vanaf de herfstvakantie ook in de speelzaal, de leerkracht verzorgd deze lessen. De kinderen kleden zich om in hun eigen groep. Gymschoenen en gymkleding mag, maar hoeft niet, dan gymmen zij in hun ondergoed.
I.v.m. de verbouwing in schooljaar 2024/2025 is de speelzaal niet beschikbaar en moeten we uitwijken naar de sporthal en/of het deel van de Boomgaard indien het nodig is. Op vrijdag krijgen de leerlingen van groep 1 en 2 les in de sporthal van gymmeester Duncan van Regiekr8.
De gymspullen blijven tot en met groep 3 op school, voor elke vakantie worden de spullen mee naar huis gegeven om te laten wassen.
Vanaf groep 4 gaan de spullen na elke les mee naar huis. Voor leerlingen van groep 7 en 8 is het fijn als zij een deoroller meenemen.
We stellen het op prijs als alle kleding (en schoenen) voorzien is van de naam van uw zoon of dochter.
Schooljaar 2024/2025
De gymdagen zijn woensdag en vrijdag.
De gymmeester is meester Duncan Rozestraten.
3.5.8. Zwemonderwijs
De gemeente Hoeksche Waard is met ingang van schooljaar 2024/2025 gestopt met het verzorgen van het schoolzwemmen.
3.5.9. Schooltelevisie
Op school wordt gebruik gemaakt van een digibord. Vaak om op te schrijven en instructie te geven, maar ook voor het ondersteunen van de lessen met beeld- en filmmateriaal.
Tijdens het fruiteten wordt regelmatig een aflevering van het Jeugdjournaal bekeken, of bij de jongere leerlingen een aflevering van b.v. Rekenverhalen of iets anders uit het aanbod van SchoolTV.
Op speciale momenten kan er een film (in delen) bekeken worden. Denk hierbij aan een feestelijk of afsluitend moment. Hierbij houden we rekening met de leeftijd van de leerlingen en houden ons aan de landelijke Kijkwijzer voor uitzendingen.
3.5.10. Muziek op School
Ook dit jaar maakt De Molenwiek gebruik van het programma Muziek op School. Om de week komt er een vakleerkracht muziek de lessen verzorgen, de andere week gaat de leerkracht hier mee verder.
In de Nieuwsbrieven of via de leerkrachten krijgt u informatie over het wat er is aangeboden. Aan het eind van het schooljaar is er een gezamenlijke afsluiting.
3.5.11. Kunstmenu
We werken met Kijk|Kunst van het kunstgebouw.
Kijk|Kunst is een kunstprogramma’s met kant-en-klaar aantrekkelijk lesmateriaal. De projecten bestaan altijd uit een dans-, theater- of muziekvoorstelling of uit beeldende kunst in de klas. Veelal aangevuld met korte filmpjes of muziekfragmenten. Bij de meeste projecten horen ook online opdrachten die goed passen in een weektaak.
Onze ICC'ers (Interne Cultuur Coördinatoren) hebben in het afgelopen jaar een beleidsplan geschreven dat leidend zal zijn in het vormgeven van ons cultuuronderwijs.
3.5.12. Wiekentalent
Al jaren wordt er op de Molenwiek door elke groep een (korte) voorstelling opgevoerd. We noemen deze voorstelling het Wiekentalent. Ouders/verzorgers, opa's en oma's, de oppas, iedereen is welkom om te kijken naar het optreden van de leerlingen.
Deze voorstellingen vinden plaats in het speellokaal en worden meestal gestart met een gedicht of gebed. Vaak is het een kort toneelstukje, een liedje of een dansje. Maar het kan ook iets zijn waar de kinderen de weken ervoor over hebben geleerd of waar zij hard voor hebben gewerkt en trots op zijn. Bijvoorbeeld het opzeggen van een moeilijke tafel of een zelfgeschreven verhaaltje.
We genieten met alle kinderen en het publiek van dit bijzondere samenzijn. Het is een prachtige vorm om je te leren presenteren en elkaar te waarderen! Vanaf groep 1/2 worden de leerlingen hier spelenderwijs en passend bij wat zij prettig vinden hiermee vertrouwd gemaakt.
Bij grote groepen kunnen we beslissen het Wiekentalent anders te organiseren, b.v. door het optreden twee keer op verschillende dagen te doen.
I.v.m. de verbouwing kunnen we dit schooljaar niet terecht in het speellokaal. We zoeken nog naar een oplossing of een andere geschikte plek. Hierover meer via de Nieuwsbrieven.
3.6. Toetsen
De toetsen worden onderscheiden in twee soorten: methodegebonden en niet-methodegebonden toetsen.
De methodetoetsen zijn bedoeld om te beoordelen of de aangeboden lesstof van de periode ervoor begrepen is. Informatie zoals welke onderdelen extra aandacht behoeven op leerling- of groepsniveau komt hieruit naar voren. De cijfers van deze toetsten vormen het rapportcijfer halverwege en aan het eind van het jaar.
De niet-methodetoetsen zijn de Cito-toetsen. Hierbij worden de algemene vaardigheden bij een vak gemeten en is na te gaan in hoeverre de leerling groeit ten opzichte van zichzelf en de andere leerlingen (landelijk). Wat kunnen zij al wel, wat is nog moeilijk. Dit geeft informatie voor de leerkracht voor het samenstellen van de Datamuren (belangrijk voor het bepalen wie welke instructie-intensiteit nodig heeft). Daarnaast is het een graadmeter wat de effecten van ons onderwijs schoolbreed zijn en waarop bijsturing nodig is.
Toetsafname
De methode-toetsen vinden gedurende het hele jaar plaats.
De niet-methode-toetsen (Cito) worden gedurende een periode in de groep afgenomen. In januari (Midden, M) en mei/juni (Eind, E). Het is fijn als hier zoveel rekening meegehouden kan worden bij het maken van (medische) afspraken.
Op De Molenwiek worden de Leerling in Beeld-toetsen van Cito afgenomen.
- M-toetsen (3 t/m 7) beginnen vanaf 13 januari 2025
- E-toetsen (3 t/m 7) beginnen vanaf 2 juni 2025
Groep 8
De Doorstroomtoets van groep 8 is op 4 en 5 februari 2025. Ook zij maken de IEP-toets.
3.7. Chromebooks
Vanaf groep 1/2 werken de leerlingen op chromebooks, aangepast aan leeftijd en doel. Bij de kleuters is die tijd maar kort en in de oudere groepen wordt er gewerkt om de lesstof te verwerken, informatie op te zoeken of zelf een werkstuk te schrijven. Ook zijn er bij de basisvakken rekenen, lezen en taal aanvullende digitale opdrachten, vaak zijn deze adaptief.
In het internetprotocol van de stichting en de Molenwiek zijn de afspraken voor veilig internet gebruik beschreven.
De chromebooks zijn eigendom van school en gaan in principe gaan deze niet mee naar huis. De leerlingen hoeven niet zelf een chromebook aan te schaffen.
3.8. Vervanging bij afwezigheid van leerkrachten
Zieke teamleden hebben grote invloed op het onderwijs. Immers, de school heeft behalve het geven van onderwijs óók een functie in het bieden van een (opvang)plek voor de leerlingen. Bij het uitvallen van een leerkracht kan een les of opdracht vaak wel eventjes uitgesteld worden, maar er moet toch gezocht worden naar een nuttige invulling van de dag, óp school. Zieke leerkrachten vervangen we daarom het liefst door de duo-juf of iemand die al op school werkt of aanwezig is. Het onderwijs gaat in die gevallen op de gebruikelijke manier door.
Helaas is dit niet altijd mogelijk. Een duo-leerkracht kan elders verplichtingen hebben en een interne oplossing betekent dat andere taken (b.v. extra begeleiding) niet door kunnen gaan.
We volgen een aantal stappen in het zoeken naar vervanging:
- Duo-leerkracht wordt gevraagd of zij wil invallen
- Overige leerkrachten/ondersteuners wordt gevraagd of zij willen invallen (op een niet-werkdag)
- Ondersteuners wordt gevraagd de groep over te nemen
- Samenvoegen of verdelen van groepen (indien mogelijk)
- Groep blijft thuis
Het samenvoegen van groepen is een optie die niet in alle gevallen kan, wij zullen dit alleen doen bij overmacht en er te weinig tijd is om een vervanger te vinden. Het kan echter niet bij elke groep. Groepsgrootte, leeftijd en samenstelling speelt hierin een rol.
In het uiterste geval, als er echt geen andere mogelijkheid is, zijn we genoodzaakt een groep naar huis te sturen. Dit communiceren we dan tenminste één dag van te voren en kan alleen met instemming van het bestuur.
Bij vervanging door een klassen- of groepsassistent bestaat het aanbod uit herhaling of verwerking van bekende lesstof en vindt plaats onder supervisie van een leerkracht en de directeur van de school.
3.9. Stagiaires
Onze school is opleidingschool voor Inholland Rotterdam en Dordrecht. Onder begeleiding van een groepsleerkracht bieden wij aspirant onderwijsgevenden de gelegenheid zich bij ons op school te bekwamen in het onderwijs. Schooljaar 2024/2025 verwachten wij meerdere stagiaires.
We bieden ook ruimte voor praktijkervaringen bij de opleiding voor onderwijsassistenten en snuffelstages van (oud)-leerlingen uit het voortgezet onderwijs.
Afhankelijk van de fase van hun opleiding, voeren stagiaires opdrachten zelfstandig uit voor de groep. Ook pleinwachten en het begeleiden van kleine groepjes leerlingen vallen hier onder. Dit is altijd onder supervisie en begeleiding van de groepsleerkracht waarbij de stagiaire is geplaatst.
Eline Breure is de schoolopleider en heeft een coördinerende rol bij het begeleiden van de stagiaires.
3.10. Aanmelden en inschrijven
Alle leerlingen zijn welkom op de Molenwiek, vanaf de leeftijd van drie jaar mogen zij aangemeld worden.
Voorafgaand aan de aanmelding is er meestal een rondleiding en gesprek met de directeur van de school. Hiervoor kunt u telefonisch of per mail een afspraak maken. We streven ernaar de school te laten zien zoals het er dagelijks aan toe gaat. In de ochtend is het vaak het beste moment.
Na aanmelding heeft de school zes weken de tijd om te beslissen of uw zoon of dochter ingeschreven kan worden, deze periode kan indien nodig met vier weken worden verlengd. Hierbij kan de school, met uw toestemming, vragen om meer informatie. B.v. bij de school van herkomst of het kinderdagverblijf.
In principe kan de school alleen onder bepaalde voorwaarden de inschrijving weigeren:
- als een school of groep vol is;
- als de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte(n) van het kind;
- als de levensbeschouwelijke identiteit van de school niet wordt geaccepteerd.
Wanneer De Molenwiek niet kan voldoen aan de onderwijsbehoefte(n) van een (nieuwe) leerling, heeft de school nog wel Zorgplicht. Dit betekent dat er, samen met ouders/verzorgers, gekeken wordt naar een passende plek. Indien nodig wordt hierbij het samenwerkingsverband ingeschakeld.
Een inschrijving is formeel op het moment dat de leerling vier jaar is geworden. Het is niet mogelijk jongere leerlingen eerder naar school te laten gaan.
De gegevens van uw zoon of dochter worden opgenomen in de leerlingadministratie (LAS) van school. De Molenwiek maakt gebruik van ParnasSys. Het LAS is via het Register Onderwijsdeelnemers (ROD) gekoppeld aan DUO.
Na het overhandigen van het aanmeldformulier op school krijgen de ouders/verzorgers een ontvangstbevestiging. Praktische informatie en de afspraken m.b.t. het wennen worden gemaakt met de toekomstige leerkracht.
3.10.1. Wennen in groep 1
Nieuwe leerlingen die nog geen vier jaar zijn, mogen voor zij naar school gaan een aantal keer komen wennen.
Ongeveer 8 weken voor het kind 4 jaar wordt neemt de leerkracht telefonisch contact op met de ouders/verzorgers om afspraken te maken voor vijf wenochtenden.
Bij voorkeur de eerste keer op woensdag, zodat er na schooltijd gelegenheid is om te bespreken hoe het is gegaan en de welkomstmap te overhandigen en toe te lichten. We streven er naar om de leerling met beide leerkrachten kennis te laten maken, wennen op verschillende dagen heeft daarom de voorkeur.
De welkomstmap bevat onder andere:
- de jaarkalender van school
- informatiebrief met specifiek informatie over de kleutergroepen
- entreeformulier
- medicijn/privacy-formulier
- luizenzak
- Borre-leesboekje
Zodra de leerling vier jaar is mag hij of zij alle dagen naar school. Soms is een volledige schoolweek te intensief en vermoeiend. Hierover kunnen met de leerkracht afspraken gemaakt worden.
Voor kinderen die in de zomervakantie vier jaar worden is de eerste schooldag de eerste schooldag na de zomervakantie. Niet iedereen maakt gebruik van de wendagen, hierover kunt u met de leerkrachten afspraken maken.
Ouders van leerlingen die tot en met januari instromen worden uitgenodigd voor de algemene informatie-avond in september.
3.11. Schorsing en verwijdering van leerlingen
Bij ernstig wangedrag kan een leerling één of meerdere dagen worden geschorst. De directie van de school kan dat alleen doen in overleg met het bevoegd gezag (het bestuur) en de onderwijsinspectie. Het doel van een schorsing is om alle betrokken partijen tot rust te laten komen. Rust om daarna weer in gesprek te gaan en samen tot oplossingen en/of herstel te komen.
Blijft, ook na schorsing, het gedrag onacceptabel en vormt dit een gevaar voor de leerling en zijn/haar omgeving, dan kan de leerling verwijderd worden. Dit is een zeer ingrijpende maatregel waarvoor de bevoegdheid bij het bestuur van de stichting ligt.
Voordat een besluit tot verwijdering wordt genomen hoort het bevoegd gezag de betrokken ouders/verzorgers, de groepsleerkracht en de directie.
Bij verwijdering gelden de regels die de wet (W.P.O.) in art. 40, lid 5 en 6 voorschrijft. Een leerling kan slechts van school verwijderd worden als het bevoegd gezag een andere school gevonden heeft die bereid is de leerling toe te laten. Als er geen andere school gevonden wordt, kan de leerling alsnog na 8 weken verwijderd worden.
3.12. Lestijd
Leerplichtige leerlingen van groep 1 t/m 8 krijgen per jaar gemiddeld 940 uur les. In acht jaar is dat 7.520 uur les.
Alle groepen op de Molenwiek hebben hetzelfde weekrooster. Alle dagen, m.u.v. van woensdag, gaan de kinderen naar school van 8.30 tot 14.20 uur. Op woensdag start de school ook om 8.30 uur, maar dan zijn alle leerlingen om 12.30 uur vrij.
Met dit rooster gaan de leerlingen 25 uur en 5 minuten per week naar school. Hierdoor hebben wij ruimte om extra lesvrije dagen in te plannen voor studie of overleg.
In hoofdstuk 8.9 staan deze vermeld.
Voor het berekenen van de uren wordt de periode van 1 oktober tot 30 september aangehouden.
3.12.1. TE Laat en ongeoorloofd verzuim
4. Ondersteuning
Bij de meeste leerlingen verloopt de ontwikkeling zoals verwacht. Soms gaat dat wat sneller, soms wat langzamer. Of er speelt iets waar u zelf of met hulp van de leerkracht niet uitkomt. Op verschillende vlakken en niveaus is er ondersteuning mogelijk. Vaak voor de leerlingen en leerkracht, maar ook voor ouders/verzorgers.
De leerkrachten monitoren hoe het gaat met uw zoon of dochter door observaties en gesprekjes, maar ook door het afnemen van toetsen. Hierbij wordt gekeken hoe de aangeboden lesstof wordt begrepen en beheerst, maar ook hoe de resultaten zich verhouden tot eerdere (individuele) toetsen en leeftijdgenoten. Bij de meeste leerlingen zal de ontwikkeling verlopen zoals verwacht. Soms wat sneller, soms wat langzamer. Als er vragen of zorgen zijn omdat de ontwikkeling minder vanzelfsprekend verloopt, wordt er op verschillende manieren hulp geboden.
Hoewel er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de individuele behoeften van elke leerling, is onderwijs vaak gericht op een gemiddelde. Tegelijkertijd weten we dat niet elk kind zich volgens deze gemiddelden ontwikkelt, de één is wat sneller, de ander langzamer. Uiteindelijk leren vrijwel alle leerlingen goed lezen en rekenen, soms is hier extra ondersteuning voor nodig.
4.1. Kwaliteitscoördinator (voorheen intern begeleider)
Stichting CSG De Waard is vorig jaar gestart met het omscholen van alle intern begeleiders tot 'kwaliteitscoördinatoren' (KC'ers). Hoewel er onderling raakvlakken zijn, heeft de KC'er drie rollen:
- leercoördinator; wat werkt en de afstemming op van het aanbod voor wat er nodig is
- trendanalist; op basis van data (bij)sturen
- zorgregisseur; specifieke ondersteuning voor leerkracht en leerling die dat nodig hebben
In plaats van een de zorg voor leerlingen over te nemen, wordt de leerkracht meer ondersteund in de begeleiding die er nodig. Samen met leerkracht, leerling en ouders, wordt gezocht naar een oplossing.
De kwalteitscoördinator speelt een belangrijke rol op school en is samen met de directeur (en de leerkrachten) verantwoordelijk voor de onderwijskwaliteit.
Carin de Borst is de kwaliteitscoördinator op De Molenwiek. Zij werkt op dinsdag, donderdag en deels op woensdag.
Haar emailadres is: c.deborst@csgdewaard.nl
4.2. Passend onderwijs
Onze school is aangesloten bij het Samenwerkingsverband (SWV) Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard 28.04.
Het samenwerkingsverband zet zich in om voor zoveel mogelijk leerlingen een passende onderwijsplek te bieden binnen de Hoeksche Waard. Bij voorkeur op een reguliere basisschool en waar nodig op een van de scholen voor spciaal(basis)onderwijs. Dat doen zij samen met scholen, ouders en andere partners op ons eiland. Het motto is daarom:
"Samen op ons eiland"
Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard heeft een eigen website met veel informatie https://swv2804.nl/
4.2.1. Schoolondersteuningsprofiel
Elke school maakt een Schoolondersteuningsprofiel (SOP) waarin beschreven staat wat de school wel en niet kan bieden.
Het profiel is te vinden op de website van de school.
4.2.2. Ondersteuningstraject
Soms heeft de extra inspanning van de leerling, leerkracht en ouders onvoldoende resultaat. Het gaat niet goed met uw kind op school. De leerstof sluit onvoldoende aan, de begeleiding gaat te snel of is te weinig, het kind gaat met tegenzin naar school, wordt gepest of ervaart geen successen. Het kan ook zijn dat uw zoon of dochter storend gedrag gaat vertonen tijdens de les of zich juist sterk terugtrekt.
Deze signalen zijn redenen voor een gesprek.
We onderscheiden de volgende stappen:
- Niveau van de leerkracht: De leerkracht zal met u in gesprek gaan en proberen de klachten te verhelpen. U kunt daar vaak een bijdrage aan leveren. Samen met ouders aan de slag is effectiever.
- Niveau van de intern begeleider: Als de leerkracht er onvoldoende in slaagt om samen met u de klachten te verhelpen wordt de expertise van de intern begeleider ingeschakeld om, eventueel vanuit een andere hoek, alle interventies te bekijken en wellicht aan te vullen.
- Niveau van de extern begeleider: Bij onvoldoende resultaat wordt er een extern begeleider gevraagd. Dit kan een aan school verbonden expert zijn, maar ook iemand vanuit het samenwerkingsverband. De externe begeleider gaat met de leerkracht aan de slag met als doel de klachten weg te nemen. U krijgt hiervan een verslag.
- Niveau van Ondersteuningscommissie: Nadat ook deze stap niet tot het beoogde resultaat heeft geleid wordt de leerling aangemeld bij de Ondersteuningscommissie van het samenwerkingsverband. Deze commissie gaat in gesprek met ons, het kind en met u.
Daaruit komt een van de volgende adviezen:
1. Een preambulant medewerker gaat de school ondersteunen.
2. Plaatsing van uw kind op een andere basisschool.
3. Plaatsing van uw kind op een speciale basisschool in Oud-Beijerland.
4. Plaatsing van uw kind op een speciale school.
Meer informatie over het ondersteuningstraject kunt u bespreken met de kwaliteitscoördinator of de directeur van de school of via de helpdesk van het samenwerkingsverband.
De helpdesk is hierbij een middel om snel behulpzaam te kunnen zijn. Ouders of andere bij het onderwijsveld betrokkenen kunnen gebruik maken van de helpdesk.
De helpdesk is bereikbaar via info@swv2804.nl of telefonisch van maandag t/m donderdag van 08:30-16:30 uur via tel.nr. 0186-219050.
4.3. Leerlingendossiers
Het leerlingvolgsysteem, verslagen van gesprekken en onderzoeksgegevens worden verzameld in het digitale leerlingendossier, op De Molenwiek maken wij gebruik van ParnasSys.
Bij het verlaten van de school wordt er met behulp van deze gegevens een onderwijskundig rapport opgesteld, dat meegaat naar de nieuwe school.
Deze verzamelde informatie m.b.t. uw kind valt onder de Wet Persoonsregistratie en is voor u en de betrokken leerkrachten binnen school beschikbaar.
De informatie wordt alleen na uw schriftelijke toestemming met andere instanties gedeeld. Het dossier wordt beheert door de intern begeleider en verwijderd als de wettelijke termijn voor het bewaren ervan is verstreken.
4.4. Meerbegaafdheid op De Molenwiek - Groeilab
Meer- en hoogbegaafde leerlingen krijgen op De Molenwiek en binnen de stichting extra mogelijkheid om zich op hun eigen wijze te ontwikkelen.
Als er aanleiding en vermoeden is van meer- of hoogbegaafdheid, worden er in overleg met ouders, leerkracht, kwaliteitscoördinator en hoogbegaafdheidspecialist observatie- en signaleringslijsten afgenomen. Dit kan in alle groepen.
Leerlingen vanaf groep 5 komen in aanmerking voor een plek in het Groeilab.
Het Groeilab is bedoeld voor begaafde leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften of een hulpvraag waar in de reguliere groep niet voldoende aan tegemoet gekomen kan worden.
Begaafde leerlingen kunnen de reguliere lesstof vaak makkelijk aan, hierdoor is er weinig gelegenheid om andere belangrijke vaardigheden als doorzettingsvermogen of het omgaan met tegenslagen te ontwikkelen.
Op dinsdag geeft onze HB-leerkracht, Janina Lodder, een dagdeel les aan twee groepen. De doelen waar zij aan werken zijn te onderscheiden in HOOFD, HART, en HANDEN.
Bij de vaardigheden m.b.t. het hoofd vallen de denkvaardigheden: analytisch denken, creatief denken en denken over denken.
De vaardigheden m.b.t. het hart zijn gericht op jezelf en het omgaan met anderen, sociale- en emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Ook ICT-vaardigheden horen hierbij omdat dit ook met communicatie te maken heeft.
De praktische vaardigheden staan in verbinding met de handen. Wat is er nodig om te kunnen werken en leren. Inzet, doorzettingsvermogen, werkhouding, kunnen organiseren, oplossingen bedenken en het toepassen van leerstrategieën.
Elke leerling stelt, met ondersteuning van de HB-leerkracht en in overleg met ouders, zijn of haar eigen leerdoelen op. Deze worden beschreven en bewaard in een portfoliomap die gedurende de lessen worden gevuld met opdrachten en activiteiten.
In het Groeilab is beperkt plek. Het initiatief voor plaatsing in het Groeilab wordt door de groepsleerkracht genomen, een belangrijke voorwaarde voor plaatsing is het kunnen missen van de basisstof in de reguliere groep. In samenspraak met leerkracht, HB-specialist, intern begeleider en ouders/verzorgers wordt het plaatsen besloten. De beslissing hierover ligt bij school.
4.5. Regionale plusklas "De Kangoeroe-klas"
Naast ons eigen aanbod voor meer- en hoogbegaafde leerlingen, wordt binnen stichting CSG De Waard ook het komende jaar een regionale plusklas gevormd: de Kangoeroeklas.
Het aanbod is min of meer gelijk van ons Groeilab, maar er is net wat meer kennis en expertise en de aanmeldingsvoorwaarden zijn specifieker. Leerlingen komen hiervoor in aanmerking als er ondersteuning nodig is die wij niet (meer) kunnen bieden.
De Kangoeroe-klas is in een andere school van de stichting, het vervoer naar en van die school moet door ouders zelf geregeld worden.
De kinderen in de Kangoeroeklas denken anders, leren anders, redeneren anders. Naast uitdaging op cognitief gebied, aangboden op de basisschool, hebben hoogebegaafde leerlingen behoefte aan contacten met ontwikkelingsgelijken. In de Kangoeroeklas wordt aan deze behoefte tegemoet gekomen. Kinderen kunnen deelnemen als zij gediagnosticeerd hoogbegaafd zijn of een hoge intelligentie hebben én hier hinder van ondervinden. De leerlingen komen één dagdeel per week bij elkaar en krijgen een speciaal programma aangeboden.
Dit programma bestaat uit verschillende onderdelen:
- Activiteiten gericht op sociaal- emotionele ontwikkeling
- Strategische spellen, filosofie, drama, beeldende kunst etc.
- Activiteiten gericht op kennis en vaardigheden
- Gezamenlijke en individuele projecten op het gebied van rekenen, taal (waaronder een vreemde taal) en wereldoriëntatie
- Individuele projecten op basis van eigen keuze van de leerling.
Aanmeldingen voor de Kangoeroeklas verlopen via de intern begeleider van de school. In september verschijnt een gids met daarin gedetailleerde informatie.
4.6. Pestprotocol
Het pestprotocol is onderdeel van ons Veiligheidsplan en beschrijft het stappenplan dat we volgen als er signalen zijn van pesten.
De Vragenlijst Veiligheid Leerlingen laat een mooie uitslag m.b.t. het welbevinden van de leerlingen zien. We kunnen hieruit opmaken dat pesten geen structureel en breed probleem is, maar zijn ons ervan bewust dat wij pesten niet helemaal kunnen voorkomen en er ook op De Molenwiek wel eens gepest wordt. Dit betekent niet dat we dit accepteren en ons er bij neerleggen.
Ons uitgangspunt bij pesten is dan ook: pestgedrag wordt aangepakt. Het protocol is opgenomen in ons Veiligheidsplan en te vinden op onze website.
4.7. Vertrouwenspersoon (intern en extern)
Onze (interne) vertrouwenspersoon maakt deel uit van het schoolteam. Het is het aanspreekpunt voor leerlingen, ouders/verzorgers en teamleden met vragen, zorgen, klachten of problemen die liever vertrouwelijk besproken worden. Het gaat hierbij om schoolgerelateerde zaken. De vertrouwenspersoon kan ook helpen zonder de inhoud van het probleem te kennen.
De vertrouwenspersoon neemt de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht en gaat vertrouwelijk om met alle zaken en informatie. Deze vertrouwelijkheid vervalt niet nadat betrokkene zijn taak als vertrouwenspersoon heeft beëindigd.
De vertrouwenspersoon lost eventuele problemen niet op, maar luistert, helpt zoeken naar oplossingen, verwijst door of bemiddelt. De interne vertrouwenspersoon kan advies vragen aan de externe vertrouwenspersoon. Deze contacten zijn strikt vertrouwelijk.
Onze interne vertrouwenspersoon is: Mirjam Touw. (m.touw@csgdewaard.nl)
De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk, het is iemand van buiten school én het bestuur.
Als een probleem binnen het bestuur niet intern kan worden opgelost, kan de externe vertrouwenspersoon ingeschakeld worden.
De externe vertrouwenspersonen van CSG De Waard is:
Marissa Buijs-Tanis
Zij is op doordeweekse dagen bereikbaar op telefoonnumer: 06-46340845 of via de mail: marissa@gomaris.nl
4.8. Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling
Vijf stappen
Een meldcode beschrijft in vijf stappen wat professionals moeten doen bij vermoedens van geweld. Organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren stellen een eigen meldcode op met daarin in ieder geval de volgende stappen:
- In kaart brengen van signalen.
- Overleggen met een collega (eventueel Veilig Thuis raadplegen van of een deskundige op het gebied van letselduiding).
- Gesprek met de betrokkene(n).
- Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen.
- Beslissen over melden en/of hulp organiseren
De meldcode en het afwegingskader voor het onderwijs vindt u op de website.
4.8.1. Aandachtsfunctionaris
De aandachtsfunctionaris ondersteunt collega's die een vermoeden hebben van kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Zij kan met hen de vermoedens bespreken, samen signalen in kaart brengen en bespreken of en welke vervolgstappen er nodig zijn.
Zij zorgt ervoor dat de organisatie alle stappen van de meldcode goed uitvoert, ziet erop toe dat de meldcode aangepast is aan de eigen organisatie en adviseert de kwaliteitscoördinator/directie over het te voeren beleid.
De aandachtsfunctionaris van De Molenwiek is Alexandra Weeda (a.weeda@csgdewaard.nl)
4.9. Schoolmaatschappelijk werk
Aan de school is een maatschappelijk werker verbonden om te ondersteunen bij emotionele- of gedragsproblemen die voortkomen uit situaties op school, thuis óf beiden. B.v. bij pesten, echtscheiding of huiselijk geweld. Dit kan op zowel individueel als groepsniveau.
Aan het begin van het schooljaar wordt er een overzicht van het groepsaanbod gestuurd. Wanneer de leerkrachten of ouders/verzorgers denken dat hun kinderen hier baat bij kunnen hebben, kunnen zijn dit kenbaar maken bij de schoolmaatschappelijk werkende.
De schoolmaatschappelijk werkende wordt alleen om advies gevraagd in overleg met ouders/verzorgers. Zij is om de week een dagdeel op school en indien nodig gaat zij op huisbezoek.
Solé van Leenen is de schoolmaatschappelijk werkende die aan de Molenwiek is verbonden en komt via Kwadraad Maatschappelijk werk.
Met vragen kunt u altijd met haar contact opnemen via de mail s.vanleenen@kwadraad.nl
4.10. Beeldcoaching
Binnen Stichting CSG De Waard werken we voortdurend aan de professionalisering van leerkrachten en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs. Een nieuwe vorm van professionalisering is Beeldcoaching. Beeldcoaching is een methode om leraren praktisch te ondersteunen bij de interactie, de didactiek en de klassenorganisatie in de groep. Het is mogelijk dat uw kind(eren) gedurende het jaar op deze videobeelden komen te staan, het draait echter om het handelen van de leerkracht. De opnames zijn alleen voor intern gebruik en worden niet openbaar gemaakt. U kunt op het AVG formulier aangeven of u hier bezwaar tegen heeft.
Het protocol met de gedragscode Beeldcoaching kunt u indien gewenst opvragen bij de directeur van de school.
4.11. Veiligheidsplan
Elke school van CSG De Waard heeft een Veiligheidsplan opgesteld waarin beschreven staat hoe de zorgplicht veiligheid wordt vormgegeven om zo een veilige omgeving voor leerlingen, collega's, ouders/verzorgers te creëren.
Het plan omvat verschillende (bovenschoolse) beleidsplannen en afspraken. Hierin staat beschreven hoe we op De Molenwiek optreden tegen pesten, (verbaal) geweld en/of andere vormen van ongepast gedrag.
Het Veiligheidsplan is op school beschikbaar om in te zien.
5. De kwaliteit van ons onderwijs
De Wet op het Onderwijstoezicht (WOT) vraagt scholen de kwaliteit van hun onderwijs intern systematisch te monitoren en bij te sturen. Door middel van zelfevaluaties en vragenlijsten kunnen wij beoordelen of we aan de kwaliteitseisen voldoen. Hiermee doelen we op kwaliteitseisen opgesteld door de inspectie en overheid, maar ook onze eigen of bovenschoolse ambities en normen.
Schoolplan
Elke vier jaar stelt de school een Schoolplan op. Hierin staat beschreven welke kwaliteitsnormen we nastreven en wat onze ambities en (noodzakelijke) ontwikkelpunten zijn.
Alle scholen van CSG De Waard maken gebruik van het programma 'Werken met Kwaliteitskaarten PO'. Hiermee worden stelselmatig verschillende onderwijs- of organisatiedisciplines gemeten. Hiermee kunnen we zien of we op de juiste weg zijn om onze doelen te behalen of dat er aanpassingen nodig zijn. Omdat alle scholen van de stichting deels dezelfde evalutaties uitvoeren, is het daarbij een mooi middel om onze scholen onderling te vergelijken.
Een andere manier om de kwaliteit van ons onderwijs te meten is het afnemen van enquêtes onder ouders, leerlingen en teamleden. Ook deze resultaten worden meegenomen in het ontwikkelen van de school.
Jaarplan
De ontwikkeldoelen en ambities uit het Schoolplan zijn de basis voor het opstellen van het Jaarplan. In de jaarplannen worden deze vertaald naar concrete doelen en actie en verdeeld over vier jaar om een realistische en haalbare planning te kunnen opstellen. Aan het eind van het jaar wordt het Jaarplan verantwoord in het Jaarverslag. Beide documenten zijn, na goedkeuring van de MR, te vinden op de website.
Twee keer per jaar wordt de school bezocht door de directeur Onderwijs en Kwaliteit en de bestuurder van de school. In deze 'Scholenronde' legt De Molenwiek verantwoording af voor het onderwijs en de resulaten.
Met de komst van de Kwaliteitscoördinator wordt een andere opzet voor ons kwaliteitsbeleid verder vormgegeven. Het werken met Leerteams willen we in schooljaar 2024/2025 een nieuwe impuls geven door deze anders samen te stellen en te organiseren.
Externe kwaliteitsbeoordeling
Naast de interne beoordeling van onze onderwijskwaliteit, is er externe controle vanuit de overheid ingezet en uitgevoerd door de Inspectie van het Onderwijs.
Zij kijken of alle leerlingen onderwijs krijgen van voldoende kwaliteit, voldaan wordt aan de wet- en regelgeving en of de financiën op orde zijn.
Meer over de manier van toezicht door de onderwijsinspectie vindt u op deze website.
5.1. Uitslagen enquêtes en vragenlijsten
De vragenlijsten die we afgenemen om ons kwaliteit te verbeteren zijn opgenomen in een kwaliteitskalender. Elk aspect van het onderwijs wordt eens in de vier jaar onderzocht.
Daarnaast zijn er vragenlijsten/enquêtes die (twee)jaarlijks terugkomen. Het gaat om:
Vragenlijst Veiligheid Leerlingen | jaarlijks |
Vragenlijst Veiligheid Ouders en teamleden | tweejaarlijks |
Vragenlijst Tevredenheid Leerlingen, ouders en teamleden | tweejaarlijks |
Vragenlijst Basiskwaliteit (team) | tweejaarlijks |
Vragenlijst Strategisch Beleidsplan (staf en enkele teamleden) | tweejaarlijks |
In het voorjaar van 2024 is bij de leerlingen de Vragenlijst Veiligheid afgenomen.
De norm is vastgesteld op 3, de maximale score is 4.
Na afname worden de lijsten bekeken door zowel het directie, het team en bovenschools door het bestuur. Van onderdelen die onder de norm liggen kan besloten worden deze als verbeterpunt op te nemen. Dit is afhankelijk van het urgentie en noodzaak. De analyse en de toelichting van aanpassingen worden met de MR besproken.
Leerlingen - Veiligheid | 2023 | 2024 |
Veiligheidsbeleving | 3,56 | 3,61 |
Het optreden van de leraar | 3,19 | 3,37 |
De opstelling van de leerling | 3,20 | 3,17 |
Welbevinden | 3,28 | 3,24 |
Fysieke veiligheid | 3,53 | 3,73 |
Sociale veiligheid | 3,59 | 3,55 |
Psychische veiligheid | 3,64 | 3,63 |
Materiële zaken | 3,60 | 3,70 |
Cijfer | 8,2 | 8,0 |
N.a.v. de analyse van de vragenlijst zijn er geen nieuwe verbeterpunten gekomen.
6. Samen zijn we De Molenwiek
Een school bestaat niet alleen uit leerlingen en teamleden. De samenwerking met ouders/verzorgers is van groot belang, immers, we hebben hetzelfde doel: een goede ontwikkeling en een fijne basisschooltijd voor de kinderen.
De school probeert ouders/verzorgers zo goed mogelijk te informeren over het onderwijs en alle activeiten die daarmee samenhangen. U kunt op verschillende manieren betrokken zijn bij de school. Het bezoeken van de informatie- en gespreksavonden, structureel als b.v. klassenouder of lid van de ouderraad of medezeggenschapsraad, maar ook incidenteel als hulpouder bij school- of groepsactiviteiten.
6.1. Informatie
Op verschillende manieren informeren we ouders/verzorgers over de school, wat en hoe we de dingen doen.
6.1.1. Schoolgids en Website
Deze schoolgids is één van de manieren. In de eerste week van het nieuwe schooljaar is deze digitaal beschikbaar op de website. In de gids staat beschreven hoe we onze plannen en ambities vormgeven, maar ook hoe we ons onderwijs praktisch organiseren.
De website voorziet niet alleen de ouders/verzorgers van de leerlingen van informatie, ook voor mensen die nieuwsgierig zijn en interesse hebben in De Molenwiek geeft de website een inkijkje in onze school.
6.1.2. Parro en Ouderportaal ParnasSys
Parro is het digitale systeem waarmee algemene en groepsinformatie wordt gedeeld. Deze informatie is alleen voor ouders/verzorgers van leerlingen die ingeschreven zijn op De Molenwiek.
Het programma heeft een chatfunctie voor privé en groepsberichten. Tenminste een keer per week ontvangt u via de leerkrachten een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de groep en vanaf de hogere groepen de weekplanning.
Het ouderportaal van ParnasSys is bedoeld om de voortgang van uw zoon of dochter in te zien. Tijdens de periode waarin we de citotoetsen afnemen wordt het portaal tijdelijk offline gehaald. Zodra alle toetsen zijn afgenomen en ingevoerd zijn, worden deze weer online gezet. Dit om te voorkomen dat onvolledige gegevens voor verwarring zorgen. ParnasSys is ook bedoeld voor de leerlingadministratie. Gegevens die niet kloppen, b.v. door verhuizing of een ander telefoonnummer, kunt u via het systeem melden. Wij vragen u de gegevens af en toe te controleren.
De gegevens in ParnasSys zijn alleen in te zien door teamleden en uzelf.
6.1.3. Nieuwsbrief en Social Media
De meest relevante informatie over de groep van uw zoon of docher ontvangt u via de Parro-app. Toch is het ook belangrijk of gewoon leuk om te weten wat er in andere groepen of op school speelt. Deze informatie wordt, via Parro, verstuurd in een Nieuwsbrief. De Nieuwsbrief heeft geen vaste verschijningsfrequentie, maar het streven is om deze ongeveer om de vier weken te versturen.
De Molenwiek zit ook op Facebook om de omgeving en geïnteresseerden te laten zien wat we doen en meemaken, we zijn er immers trots op! Hierbij wordt er goed opgelet dat de leerlingen die niet op FB mogen niet, of onherkenbaar geplaatst worden.
Uw privacyvoorkeuren worden bij inschrijving gevraagd, maar kunnen later altijd aangepast worden.
Klassenapp
De officiële informatie van en communicatie met school verloopt niet via de app maar via de mail of Parro. Soms is het versturen van een WhatsApp bericht echter makkelijker. In de groepen hebben ouders/verzorgers ook onderling contact via een groepsapp van de klas. De leerkrachten zitten niet altijd in deze app, dan loopt het contact tussen de leerkracht en deze app via de klassenouders.
6.2. Rapport
Het rapport verschijnt 2 keer per jaar; begin februari en eind juni.
Het rapport wordt samengesteld met cijfers en beoordelingen uit het leerlingvolgsysteem uit ParnasSys. De resultaten worden NIET in het rapport vermeld, deze zijn wel in te zien in ParnasSys.
In het rapport worden naast de vorderingen, ook een aantal werkjes opgenomen. Aan het eind van de schoolloopbaan heeft elke leerling op deze manier een mooi overzicht van zijn of haar ontwikkeling.
Het rapport gaat mee naar huis in een rapporttas. Na een aantal weken, als er voldoende tijd is geweest om vol trots het rapport te laten zien, vragen wij het rapport weer in te leveren bij de groepsleerkracht. In ieder geval voordat de nieuwe rapportperiode is aangebroken!
6.3. Informatieavond
De informatieavond wordt gehouden aan het begin van het schooljaar, ongeveer in de derde week na de eerste schooldag.
Deze bijeenkomst is bedoeld om kennis te maken met de (nieuwe) leerkrachten van uw kind en om de algemene informatie over de gang van zaken in de groep (lesprogramma, groeps/schoolregels enz.) te vertellen en toe te lichten.
We zijn ons ervan bewust dat het met meerdere kinderen op school in verschillende groepen, niet altijd mogelijk is deze allen te bezoeken. In dat geval kunt u na de infromatieavond bij de leerkracht een overzicht krijgen van wat er verteld is.
Met meerdere kinderen op school kan het ook zijn dat u vaker 'hetzelfde' verhaal hoort. Toch stellen wij het zeer op prijs als u de informatieavonden bezoekt. Bij de informatieavonden zijn (indien van toepassing) beide groepsleerkrachten aanwezig.
De data voor de informatieavond zijn op dinsdag 10 en donderdag 12 september 2024, de indeling en tijden worden in de Nieuwsbrief vermeld.
Voor het Groeilab is er een informatieavond op dinsdag 4 november 2024.
6.4. Oudergesprekken
Oudergesprekken kunnen gepland of ongepland zijn. Soms is het nodig een korte vraag te stellen of zijn er toch wat zorgen die u graag bespreekt. We staan open om u te woord te staan, maar het is prettiger even een afspraak na schooltijd te maken. U kunt u vraag uiteraard ook even via de mail of Parro stellen.
Op school zijn er drie momenten waarop de voortgangsgesprekken zijn gepland. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen gesprekken waarbij de ouders/verzorgers van ALLE leerlingen uitgenodigd worden en gesprekken op uitnodiging van de leerkracht.
Startgesprekken | september |
Alle groepen | Op uitnodiging van de leerkracht |
Voortgangsgesprekken 2 | medio februari |
Groep 1, 2 en 3 | Gesprekken op uitnodiging van de leerkracht |
Groep 4 t/m 7 | ALLE ouders/verzorgers worden uitgenodigd |
Groep 8 | ALLE ouders/verzorgers én leerlingen worden uitgenodigd voor het adviesgesprek (let op, in januari) |
Voortgangsgesprekken 3 | medio juni |
Alle groepen | Gesprekken op uitnodiging van de leerkracht |
De leerkrachten delen in overleg met de ouders/verzorgers zelf de gesprekken in, mits na schooltijd en in de geplande week.
Hierbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met aansluitende momenten voor broertjes en zusjes.
Ouders/verzorgers wordt gelegenheid geboden om in de avond te komen, hiervoor is de vaste avond donderdag in de week van de gesprekken. Indien één avond niet voldoende is om iedereen in te plannen is de tweede mogelijkheid op dinsdag in de opvolgende week.
Wij willen benadrukken dat er naast de geplande voortgangsgesprekken altijd mogelijkheid is voor een extra gesprek op school, ook met de intern begeleider of de directeur.
6.5. Medezeggenschapraad
Toevoegen: notulen en hoe te bereiken.
De medezeggenschapsraad (MR) vormt een belangrijke schakel tussen ouders en school.
De MR heeft naar de directeur een adviserende en controlerende taak als het gaat om o.a. veiligheid, gezondheid en voorzieningen ten behoeve van de leerlingen.
In sommige zaken heeft de MR adviesrecht, bijvoorbeeld bij benoeming van personeel. In andere zaken is instemming van de MR nodig, bijvoorbeeld bij het vaststellen van het schoolplan en sponsoring.
De MR bestaat in schooljaar 2023/2024 uit de volgende personen:
Ouders | Team |
Marleen van Breugel | Vacant (secretaris) |
Leendert Dorst | Marga Prins |
Tinja Kloosterboer | Bianca Vermaat |
De voorzitter komt uit de oudergeleding, het is op dit moment nog niet bekend wie deze rol gaat vervullen.
De directeur heeft een adviesfunctie t.a.v. de medezeggenschapsraad en is geen lid van de MR. De MR vergadert eens in de 6 weken en deze vergaderingen zijn in beginsel openbaar.
De gegevens van de MR zijn te vinden op de schoolwebsite en de MR is te bereiken via: molenwiekmr@csgdewaard.nl
6.6. Ouderraad
De ouderraad (OR) bestaat uit een groep enthousiaste ouders die allerlei activiteiten namens het personeel organiseren, coördineren en ondersteunen. Deze activiteiten bestaan o.a. uit vieringen van Sinterklaas, Kerst en Pasen, maar zij zijn ook betrokken bij schoolreisjes, sportdagen en andere activiteiten.
Een andere taak van de OR is het contact tussen u en de school te bevorderen. Indien nodig behartigt de raad uw belangen en die van de kinderen bij de medezeggenschapsraad (MR). De ouderraad kan de MR informeren over zaken die bij de directie of het bestuur onder aandacht gebracht moeten worden.
De ouderraad:
- kan adviezen uitbrengen aan de medezeggenschapsraad of aan het team,
- ondersteunt bij het organiseren en/of uitwerken van binnen- en buiterschoolse activiteiten,
- betrekt andere ouders bij de uitvoering van activiteiten.
6.6.1. Ouderbijdrage
Scholen mogen een vrijwillige financiële bijdrage vragen voor extra voorzieningen en activiteiten, zoals een schoolkamp, excursies, aanvullend lesmateriaal en festiviteiten. Dit zijn activiteiten die niet tot het gewone lesprogramma behoren en die dus niet door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen worden betaald. De bijdrage is vrijwillig, leerlingen worden nooit uitgesloten van schoolactiviteiten.
De ouderbijdrage voor leerlingen uit groep 1 t/m 7 bedraagt schooljaar 2024/2025 €55,00 per kind. Dit is inclusief de schoolreis.
De ouderbijdrage voor groep 8 is dit jaar €130,00 per kind. Dit is inclusief het kamp én een uitje tijdens het kamp.
Aan het begin van het schooljaar, of bij instroom gedurende het schooljaar, ontvangt u via de ouderraad meer informatie over de bijdrage, het rekeningnummer van de ouderraad is:
NL81RABO 0369947576 t.n.v. ouderraad Molenwiek, o.v.v. naam en groep van uw kind.
6.6.2. Klassenouders
Elke groep wordt vertegenwoordigd in de ouderraad, dit zijn de Klassenouders. Zij zijn het aanspreekpunt bij zaken van organisatorische aard.
7. Praktische en algemene zaken
7.1. Buitengewoon verlof
Alleen in uitzonderlijke gevallen, als er sprake is van 'gewichtige omstandigheden', is het mogelijk buitengewoon verlof aan te vragen. Het verlenen van verlof voor vakanties is niet mogelijk. Gewichtige omstandigheden zijn bijvorobeeld.
- Ernstige ziekte of een sterfgeval in de familie
- Huwelijk
- Huwelijks - of ambtsjubileum van ouders of grootouders (12½, 25, 40, 50 of 60 jaar)
- Geboorte broertje of zusje
- Verhuizing van het gezin
- Bezoek tandarts, huisarts of specialist
Verlof voor een medische afspraak kunt u bij de leerkracht melden, zij zorgt dat deze in de administratie worden genoteerd (of u doet dit via Parro).
Overig verlof kan wel gemeld worden bij de leerkracht, maar moet ook schriftelijk aangevraagd worden bij de directeur. In de mail vermeldt u de reden en datum van het verlof.
Bij het plannen en boeken van uw vakanties moet u dus rekening houden met het vakantierooster. Dit geldt ook voor de marge-dag aan het eind van het schooljaar. Pas kort van te voren (ongeveer drie weken) wordt de beslissing genomen of deze dag definitief vrij is of niet.
7.2. EHBO lessen
In groep 7 of 8 wordt een jeugd-EHBO cursus gegeven met als doel bij de leerlingen kennis en bereidheid te kweken om hulp te verlenen (na het behalen van het diploma) aan anderen en zichzelf.
Het jeugd EHBO-diploma is twee jaar geldig.
De lessen worden op school, onder toezicht van de leerkracht, verzorgd door twee vrijwillige EHBO'ers.
7.3. Fruitpauze en lunch
In de ochtend hebben de leerlingen naast het buitenspelen, ook een moment om iets te drinken en fruit te eten. Dit is rond 10.15 uur. Veel kinderen nemen gewoon water mee naar school, geen suikerrijke (fris)drank! Het fruit graag in partjes of schoongemaakt meegeven.
Ook voor de lunchpauze graag geen suikerrijke drank. Ook hier is water een goede keus, samen met belegde (bruine/volkoren) boterhammen. Snoep of 'iets lekkers' als een koek is niet nodig. Een stukje komkommer, worteltjes of tomaatjes zijn wel weer lekker.
Op de website vindt u het herziene voedingsbeleid van school.
7.4. Folders en flyers
Vaak wordt de school benaderd om als doorgeefluik te fungeren voor allerlei informatie, reclame- en/of actiemateriaal.
Als het materiaal betreft dat ligt op het terrein van cultuur, sport, onderwijs en religie (en niet in strijd is met de identiteit van de school en de fatsoensnormen), wordt dit uitgedeeld, in de hal opgehangen of via Parro gedeeld.
Als ouder/verzorger bepaalt u uiteraard zelf of deze informatie voor u van belang is.
7.5. Gegevens teamleden
Groep 1/instroom | Carola van Straten | c.vanstraten@csgdewaard.nl |
Anja de Hoog | a.dehoog@csgdewaard.nl | |
Groep 2 | Marga Prins | m.prins@csgdewaard.nl |
Marianne Kooijman | m.kooijman@csgdewaard.nl | |
Groep 3 | Mirjam Touw | m.touw@csgdewaard.nl |
Jente Boekee | j.boekee@csgdewaard.nl | |
Groep 4/5 | Esther van Veen | e.vanveen@csgdewaard.nl |
Rianne Hoogvliet | r.hoogvliet@csgdewaard.nl | |
Groep 5/6 | Alexandra Weeda | a.weeda@csgdewaard.nl |
Janina Lodder | j.lodder@csgdewaard.nl | |
Groep 7 | Bianca Vermaat | b.vermaat@csgdewaard.nl |
Corine van Dorth | c.vandorth@csgdewaard.nl | |
Groep 8a | Irma Kayadoe | i.kayadoe@csgdewaard.nl |
Margriet van Daal | m.vandaal@csgdewaard.nl | |
Groep 8b | Eline Breur | e.breur@csgdewaard.nl |
Angela Mostert | a.mostert@csgdewaard.nl | |
Leerkracht Groeilab | Janina Lodder | j.lodder@csgdewaard.nl |
Kwaliteitscoördinator | Carin de Borst | c.deborst@csgdewaard.nl |
Leraarondersteuner | Corine van Dorth | c.vandorth@csgdewaard.nl |
Leraarondersteuner | Angela Mostert | a.mostert@csgdewaard.nl |
Leraarondersteuner | Frederike Hoogkamp | f.hoogkamp@csgdewaard.nl |
Schoolondersteuner/conciërge | Debby Jalving | d.jalving@csgdewaard.nl |
Directeur | Margriet van Daal | m.vandaal@csgdewaard.nl |
7.6. Gevonden voorwerpen
Gevonden voorwerpen worden bewaard in de witte kast in de hal. Een aantal keer per jaar worden de spullen neergelegd om te kunnen kijken of er iets bij zit dat van uw zoon of dochter is. Na verloop van tijd brengen we de spullen die niet worden meegenomen naar een kringloopwinkel.
Fietssleuteltjes worden bij de conciërge verzameld.
Door de naam van uw zoon of dochter in kledingstukken te schrijven is het makkelijker de eigenaar te achterhalen, dit geldt ook voor (het labeltje van) een fietssleutel.
7.7. Halen en brengen
Even voor half negen is het erg druk rondom school. Niet alleen de kinderen van De Molenwiek, maar ook van De Boomgaard en het Kinderdagverblijf worden gebracht.
Natuurlijk begrijpen we dat het niet altijd lukt om uw zoon of dochter met de fiets of lopend naar school te brengen, maar wij verzoeken u dringend alleen in uiterste noodzaak met de auto te komen.
De Kiss en Ride strook is alleen bedoeld om de kinderen af te zetten, maar wordt ook gebruikt door fietsers en voetgangers. Pas uw snelheid aan, zeker aan het begin van de ochtend.
Leerlingen die met de fiets naar school komen stallen hun fiets rondom school:
- Groep 1 t/m 4: op het voorplein
- Groep 5 t/m 8: op het achterplein (of langs het hek op het Van Der Stratenplein)
Zet de fiets op slot om te voorkomen dat deze gestolen worden. Er worden echter regelmatig fietssleutels gevonden die niet altijd bij de eigenaar terecht komen. Een sleutelhanger met naam en evt. telefoonnummer helpt om dit te voorkomen.
De deur voor de jongste leerlingen (t/m groep 3) gaat om 8.20 uur open, de oudere leerlingen mogen om 8.25 uur naar school.
7.8. Hoofdluis
Hoofdluis is niet te voorkomen. Wel is het mogelijk, door een goede samenwerking tussen thuis en school, de overlast tot een minimum te beperken. Hoofdluizen zijn op zich onschuldig, maar kunnen wel veel overlast veroorzaken door jeuk.
Na elke vakantie worden alle kinderen door een groep vrijwilligers gecontroleerd. De handelswijze voor de controles staat beschreven in ons luizenprotocol. Ouders/verzorgers die de controles uitvoeren zijn geïnstrueerd door de coördinatoren.
De in het protocol beschreven handelswijze:
- Een kind met hoofluis hoeft die dag niet gelijk naar huis, maar we verwachten wel dat er bij thuiskomst wordt behandeld.
- Leerlingen worden tijdens (en na) de controle niet op de hoogte gebracht of zij wel of niet besmet zijn.
- Ouders/verzorgers van besmette leerling(en) worden telefonisch benaderd door de coördinator van school, de hele groep krijgt een brief met daarin de melding dat er een besmetting is in de groep van hun kind. Hierin wordt de naam van de besmette leerling(en) niet genoemd.
- Na twee weken vindt er een hercontrole plaats.
Het volledige protocol is op school in te zien.
De luizenbrigiade heeft twee coördinatoren die toezien of alles volgens afspraak verloopt:
- Vanuit school: Debby Jalving
- Vanuit ouders: Karin Lafeber
7.9. Huiswerk
Op scholen voor voortgezet onderwijs wordt veel huiswerk gegeven. Het is daarom goed om hier alvast op de basisschool aan te wennen en de overstap makkelijker te laten verlopen.
Dingen alleen doen en zelf verantwoordelijk zijn horen nu eenmaal ook bij het groter worden.
Uiteraard wordt de hoeveelheid aangepast aan de (ontwikkelings)leeftijd van de leerlingen en is er sprake van een geleidelijke opbouw per groep.
7.10. Juffendag
De leerkrachten vieren uiteraard ook graag hun verjaardag met de kinderen. Schooljaar 2024/2025 doen we dit met de hele school tegelijk op dezelfde dag. Zo is er ook voor het ambulante personeel zonder eigen groep een feestelijk moment.
De kinderen mogen verkleed naar school en er worden spelletjes en andere feestelijke activiteiten gedaan.
Een cadeautje is natuurlijk leuk, maar met een zelfgemaakte attentie of tekening zijn de leerkrachten minstens zo blij!
De juffendag is op woensdag 12 maart 2025.
7.11. Koningsspelen of sportdag: een feest!
De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van 6.000 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland aan meedoen. De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag.
De Molenwiek heeft er voor gekozen om de sportdag en de Koningsspelen om het jaar af te wisselen. De afgelopen twee jaar hebben we de Koningsspelen gevierd, dit jaar wordt het een sportdag. Deze staat gepland op vrijdag 16 mei 2025.
Meer informatie ontvangt u t.z.t. via de Nieuwsbrieven.
7.12. Leerlingenraad
De Leerlingenraad is een orgaan waarin acht midden- en bovenbouwleerlingen meepraten over diverse schoolzaken. Hierdoor krijgen zij meer (mede)zeggenschap over beslissingen in school, maar kunnen ook makkelijker voor hen belangrijke punten bespreekbaar maken. De punten die besproken worden, zijn mede door de groep aangedragen en wat er besproken is wordt via de leerlingraadleden weer aan de groep teruggekoppeld.
Indien mogelijk kan er bij een rondleiding van nieuwe ouders/verzorgers, twee leerlingen uit de lln-raad gekozen worden om hierbij te helpen. Dit gaat in overleg met de directeur en leerkracht.
De Raad bestaat uit acht leerlingen, twee uit elke groep (van 5 t/m 8). Ongeveer vier keer per jaar is er overleg onder begeleiding van een teamlid.
De leerlingen die in de Leerlingenraad komen worden door de groep gekozen:
- De groepsleerkracht vertelt waar de Leerlingraad voor is en wat hun taak is.
- Leerlingen kunnen zich aanmelden bij de leerkracht door middel van een motivatie- of ideeënbriefje
- Ongeveer 3 à 4 leerlingen krijgen de gelegenheid hun motivatie- of ideeënbriefje voor de groep toe te lichten, daarna stemt de groep welke twee leerlingen worden uitgekozen.
- Bij meer dan vier aanmeldingen wordt er vooraf, door de leerkracht, een selectie gemaakt van de leerlingen die een toelichting mogen geven. Hier wordt gekeken naar de ideeën en de inzet, netheid en eigenheid van het motivatiebriefje.
De start van de procedure is ongeveer in de derde week van het schooljaar.
De leerlingen zijn lid van de Raad voor één jaar.
7.13. Leerplicht
Leerlingen zijn vanaf hun vijfde verjaardag leerplichtig en moeten dan alle dagen naar school. Soms is een hele week naar school voor nog teveel en te vermoeiend.
In overleg met de leerkracht mogen zij dan vijf uur per week minder naar school. U heeft hier geen toestemming nodig, melden bij de directeurt is voldoende.
Als dit niet voldoende is kunnen er nog vijf uur extra gegeven worden. Hiervoor is wél toestemming nodig van de directeur
7.14. Musical en afscheidsavond groep 8
Aan het eind van het schooljaar neemt groep 8 afscheid met een spetterende musical. Naast het kamp een ander hoogtepunt van het laatste schooljaar.
De musical wordt in de avond opgevoerd in de speelzaal van de school. Samen met OBS De Boomgaard zorgen we er voor dat deze ruimte wordt omgetoverd tot een prachtige toneelruimte, voorzien van een geluid- en lichtinstallatie. Om dit samen te kunnen doen, wordt door De Boomgaard en De Molenwiek gekozen voor dezelfde musical.
Het verdelen van de rollen is soms lastig. Soms willen meerdere kinderen de hoofdrol, maar er kunnen ook kinderen zijn die liever minder in de spotlights staan. De musicals die we kiezen zijn speciaal voor scholen gemaakt waardoor er met deze verschillen al rekening gehouden is en iedereen uiteindelijk schittert in zijn of haar rol. Plezier staat voorop.
Het aantal toeschouwers die per leerling uitgenodigd mogen (kunnen) worden is afhankelijk van de groepsgrootte. Bij grotere groepen kan het noodzakelijk zijn om hier een limiet aan te stellen, wel wordt er dan gekeken naar een manier waarop de musical extra opgevoerd kan worden.
Na de musical is er een officieel deel waarin alle leerlingen nog een keer in het zonnetje gezet worden.
Om er een geslaagde avond van te maken wordt aan de ouders/verzorgers van groep 8 gevraagd te helpen. B.v. met het instuderen van de teksten, liedjes en dansjes, het schilderen van het decor of het zoeken naar kostuums. In de loop van het jaar wordt hiervoor een aparte ouderavond georganiseerd.
De musical van 2025 vindt plaats op woensdagavond 16 juli.
I.v.m. de eerder genoemde verbouwing kan het nodig zijn dit jaar een andere locatie te zoeken.
7.15. Naschools aanbod (Rijke schooldag)
In schooljaar 2023/2024 zijn we in samenwerking met OBS De Boomgaard en Regiekr8 gestart met een pilot voor het aanbieden van een naschools aanbod voor leerlingen die dat leuk vinden.
Het naschoolse aanbod is bedoeld om de leerlingen kennis te laten maken met uiteenlopende activiteiten. Soms met het doel hier verder mee te gaan, b.v. een sport of het maken van muziek of soms met het doel eenmalig een aantal leuke lessen te volgen na schooltijd.
De activiteiten worden voor leerlingen van beide scholen aangeboden en verzorgd door ingehuurde mensen. Onze gymmeester van Regiekr8, Duncan Rozestraten, zoekt, coördineert en organiseert de reeks bijeenkomsten. Deze worden aangeboden gedurende 6 tot 8 weken.
Het aantal deelnemers en de kosten zijn afhankelijk van de activiteit. Geprobeerd wordt om alle leerlingen gelegenheid te bieden mee te doen, er wordt rekening gehouden met een aanbod voor verschillende leeftijdsgroepen. De kosten bedragen tussen de 2 en 6 euro per les.
Ook in schooljaar 2024/2025 loopt deze pilot nog door. In september verwachten wij u hier meer over te kunnen vertellen.
7.16. Roken
In en om de school (plein en kiss and ride) mag niet worden gerookt!
7.17. Rollerwoensdag
Op een aantal momenten in het schooljaar is er Rollerwoensdag.
In die periode mogen de leerlingen met hun eigen rollerskates of stepje tijdens de pauze spelen. Dit gebeurt op de Kiss & Ride strook die dan met pylonnen wordt afgesloten.
Via de Nieuwsbrief wordt u op de hoogte gebracht van de periode, overigens kan dit ook een andere dag dan woensdag zijn als dat beter in te plannen is.
Voorwaarde is dat de kinderen hun skates (vrijwel) zelfstandig aan- en uit kunnen trekken. Het is ook verstandig beschermers mee te geven en alles te voorzien van de naam van uw kind.
7.18. Schade onder schooltijd
De stichting heeft voor alle scholen een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten bij de Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs.
Deze verzekering dekt schades die zijn ontstaan als gevolg van nalatig handelen van de school.
7.18.1. Persoonlijke eigendommen leerlingen
De school is niet aansprakelijk voor beschadiging aan persoonlijke eigendommen (telefoon, kleding, fiets, bril, etc.) of voor verlies of diefstal hiervan.
Natuurlijk proberen we met elkaar te voorkomen dat er schade ontstaat, maar wij raden u aan geen dure spullen naar school mee te geven. Houdt ook rekening met de kledingkeuze, bij het buitenspelen of handvaardigheidslessen is er reële kans dat deze beschadigd.
7.19. Schoolfotograaf
Aan het begin van het schooljaar maakt een fotograaf van elk kind schoolfoto's. De fotograaf is niet aan school verbonden, de school maakt hierin zelf een keuze.
De fotograaf maakt van elk kind en van iedere groep een foto, daarnaast wordt er eventueel een foto gemaakt van broertjes en zusjes samen.
Broertjes en zusjes die nog niet op school zitten krijgen meestal na schooltijd de mogelijkheid om op de foto te gaan. Hiervoor moet u zich aanmelden en wordt u t.z.t. geïnformeerd.
Na het maken van de foto krijgt u een kaart met daarop een inlogcode om de foto's te bekijken en eventueel te bestellen. U bent niet verplicht de foto's af te nemen.
De schoolfotograaf komt op woensdag 18 en donderdag 19 september 2024. Vooraf krijgt u te horen op welk moment de groep van uw zoon of dochter aan de beurt is.
7.20. Schoolkamp
Het schoolkamp aan het eind van het jaar in groep 8 is een hoogtepunt van het jaar. De adviezen zijn gegeven, de Doorstroomtoets is gemaakt en het is bekend naar welke scholen de leerlingen uitstromen. Het is een mooie en goede manier om de basisschooltijd af te sluiten en van elkaar en de school afscheid te nemen.
Het schoolkamp duurt drie dagen, meestal van maandag t/m woensdag. De bestemming is mede afhankelijk van het aantal leerlingen in de groep, niet alle groepshuizen zijn geschikt voor grotere groepen. De leerlingen slapen op kleine slaapzalen van 6-8 personen, meisjes en jongens slapen apart.
De activiteiten die worden gedaan bestaan uit (bos)spellen, speurtochten, sport- en spel, avondtocht in het donker, maar uiteraard ook een Bonte Avond waar alle kinderen in groepjes of alleen een optreden mogen doen. Het is een groot feest!
Om de kosten van het kamp te drukken vragen we ouders/verzorgers de leerlingen naar het kampterrein te halen en brengen.
Niet alleen de leerkrachten en ondersteuning van groep 8 gaan mee op kamp, ook een aantal ouders wordt gevraagd om te begeleiden. De ouders/verzorgers die mee gaan worden benaderd en gevraagd door de leerkrachten.
Het schoolkamp wordt betaald van de ouderbijdrage, de bijdrage voor de leerlingen uit groep 8 is daarom hoger dan in de voorgaande groepen.
Schooljaar 2024/2025 gaan de leerlingen uit groep 8a en 8b op lingen op 14-15-16 april naar De Roerdomp in Oost-, West- en Middelbeers.
7.21. Schoolplein
Het schoolplein wordt gedeeld met De Boomgaard en in de middag maakt Kibeo er gebruik van. De verschillende organisaties spelen er echter niet tegelijkertijd buiten.
Om voor voldoende ruimte te zorgen voor alle kinderen, spelen de groepen niet allemaal tegelijk buiten op hetzelfde plein. Per jaar kan de verdeling verschillen, dit is afhankelijk van de grootte van de groepen.
Op het achterplein mag er ook gebruik gemaakt worden van de pannakooi, de twee oudste groepen kunnen, onder toezicht, gebruik maken van de voetbalvelden van GOZ.
Tijdens de pauze is er toezicht van de 'pleinwacht'. Dit zijn medewerkers of stagiaires van school. Stagiaires staan altijd onder begeleiding van een teamlid.
7.22. Schoolreis
Aan het begin van het jaar gaan de leerlingen van groep 3 t/m 7 op schoolreis. De schoolreis heeft geen nadrukkelijk educatief karakter, we zijn vooral gezellig een dagje uit met elkaar. Zo gaan we bijvoorbeeld naar Drievliet, Blijdorp of de Beekse Bergen.
De leerlingen worden in het attractiepark begeleid door teamleden van school en ouders/verzorgers. De vraag om te begeleiden komt vanuit de leerkracht, zij deelt de groepjes in en verdeelt de begeleiders.
De kosten van het schoolreisje worden betaald vanuit de vrijwillige ouderbijdrage.
De leerlingen uit groep 8 gaan niet op schoolreis, zij gaan op kamp.
De kleuters hebben afwisselend een schoolreisje of een Zomerfeest. Schooljaar 2024/2025 staat het Zomerfeest op de kalender. Deze datum wordt later in het jaar bekend gemaakt door de leerkrachten van de kleuters.
7.23. Schooltijden
We starten graag op tijd, daarom gaat de schooldeur een paar minuten eerder open. Om de jongste leerlingen rustig naar binnen te laten gaan, mogen zij als eerste naar binnen.
groep | dag | deur open | aanvang lessen | einde lessen |
1,2 en 3 | ma-di-do-vrij | 8.20 uur | 8.30 uur | 14.20 uur |
woe | 8.20 uur | 8.30 uur | 12.30 uur | |
4 t/m 8 | ma-di-do-vrij | 8.25 uur | 8.30 uur | 14.20 uur |
woe | 8.25 uur | 8.30 uur | 12.30 uur |
De leerlingen hebben les tot genoemde tijd, zij komen dus iets later naar buiten. Soms heeft uw zoon of dochter in de hogere groepen 'klassendienst' en helpen zij de groep netjes te maken.
7.24. Sponsoring
Om activiteiten te kunnen bekostigen, kan er soms gebruikt worden gemaakt van sponsoring. We zijn hier echter terughoudend in zodat de kernactiviteiten van de school hier niet afhankelijk van worden.
Op stichtingsniveau is er een beleidsplan opgesteld op basis van het convenant “Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring”. Dit beleidsplan is onze leidraad als er een afweging of beslissing t.a.v. sponsoring moet worden genomen.
7.25. Telefoongebruik
Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen met ingang van schooljaar 2024/2025 niet meer gebruikt worden in de klas. Dit geldt ook voor de gangen en het plein.
Wanneer het echt noodzakelijk is dat uw zoon of dochter een telefoon mee neemt naar school, moeten deze, voordat zij het schoolplein betreden in de tassen worden opgeborgen.
Als het echt nodig is, maken we een uitzondering en kan een leerling even bellen. Dit gaat in overleg met de leerkracht. Ook kan een les over mediawijsheid reden zijn om een mobiele telefoon in de groep te gebruiken.
In schooljaar 2024/2025 wordt het ICT-beleid voor De Molenwiek herschreven. Mediawijsheid en gebruik van mobiele apparaten maakt hier deel van uit.
7.26. Vakantierooster
Vakantie | eerste dag | laatste vrije dag |
Herfstvakantie | maandag 28 oktober 2024 | vrijdag 4 november 2024 |
Kerstvakantie | maandag 23 december 2024 | vrijdag 3 januari 2025 |
Voorjaarsvakantie* | maandag 24 februari 2025 | vrijdag 3 maart 2025 |
Goede Vrijdag** | vrijdag 18 april 2025 | |
Meivakantie** | maandag 21 april 2025 | maandag 5 mei 2025 |
Hemelvaart | donderdag 29 mei 2025 | vrijdag 30 mei 2025 |
Tweede Pinksterdag | maandag 9 juni 2025 | maandag 9 juni 2025 |
Zomervakantie*** | maandag 21 juli 2025 | vrijdag 29 augustus 2025 |
*Voorafgaand aan de voorjaarsvakantie is een lesvrije dag gepland. De leerlingen hebben deze dag geen les.
**Goede Vrijdag sluit aan bij de meivakantie. Dit geldt ook voor Bevrijdingsdag. Dit betekent dat donderdag 18 april de laatste en 6 mei de eerste schooldag rond de meivakantie is.
***Vrijdag 18 juli is de marge-dag om een eventuele calamiteit op te vangen. Deze is dus niet standaard vrij, maar wordt ongeveer drie weken van tevoren vastgesteld. Houd hier rekening mee met het boeken van de vakantie!
7.26.1. Studie- en lesvrije dagen
Een aantal keer per jaar hebben de leerlingen een studie- of lesvrije dag. Voor de leerlingen is dit in principe hetzelfde: de leerlingen zijn die dag vrij en kunnen niet op school opgevangen worden.
Voor de teamleden is er wel verschil, op studiedagen vindt er een nascholingsactiviteit plaats, maar op een lesvrije dag kan het ook gaan om onderwijsgerelateerde activiteiten die in relatie staan met de leerlingen of het voorbereiden van de lessen.
Niet elk schooljaar is door de vakantiespreiding even lang. Bovendien kunnen feestdagen in een vakantieperiode vallen waardoor deze niet extra meetellen in de lesuren.
Het komende jaar zijn er zes studie/lesvrije dagen gepland:
- maandag 2 september 2024
- maandag 25 november 2024
- donderdag 23 januari 2025
- vrijdag 21 februari 2025
- woensdag 26 maart 2025
- dinsdag 10 juni 2025
Daarnaast zijn de leerlingen op vrijdagmiddag 20 december 2024 vanaf 12.00 uur vrij.
Bij de lesvrije- of studiedagen die hierboven staan vermeld is er geen opvang op school. Als de leerkracht uitvalt en de leerlingen geen les hebben is er wel opvang voor kinderen die echt niet thuis kunnen blijven. Deze leerlingen worden ondergebracht in een andere groep.
7.27. Verjaardagen en trakteren
Kinderen krijgen in een schooljaar regelmatig traktaties. Dat mag ook, want jarig zijn en trakteren is een
feest! Wel vragen we de ouders om de traktaties klein en niet te calorierijk te houden.
Op de website Gezond trakteren vindt u tal van lekkere, leuke en makkelijke alternatieven. Overleg bij twijfel even met de leerkracht. Indien een trakatie toch niet past binnen ons beleid, wordt er (een deel) van de traktatie mee naar huis gegeven.
Ouders/verzorgers zijn in de groepen 1 t/m 3 welkom bij het feest.
We verwachten een gezonde traktatie Ideeën hiervoor vindt u b.v. op de website Gezond trakteren.
Voor kinderen met een bepaald dieet kan in overleg met de leerkracht een pot met een geschikte traktatie neergezet worden, zo kan iedereen van het feest genieten.
De kinderen gaan de groepen niet langs om te trakteren.
Bij verjaardagen horen ook feestjes maar wij vragen de uitnodigingen voor de feestjes niet op school uit te delen.
7.28. Verzuim en laatkomen
Verzuim door ziekte graag voor schooltijd aan ons melden. Bij voorkeur via Parro, maar uiteraard kunt u ook even naar school bellen. Herhaaldelijke of langdurige afwezigheid door ziekte zullen we met u bespreken om te kijken hoe uw zoon of dochter zo min mogelijk achterstand oploopt.
Te laat komen kan iedereen een keer overkomen, als het echter (te) vaak voorkomt, zullen wij ook contact met u opnemen om te kijken wat de oorzaak is en hoe dit voorkomen kan worden.
Afwezigheid door dokters- of tandartsbezoek is geoorloofd, maar hiervan worden wij graag vooraf op de hoogte gebracht.
7.29. Voedingsbeleid
Op De Molenwiek voelen wij ons medeverantwoordelijk voor een gezonde leefstijl. Het bestaande beleid is herzien en opnieuw onder de aandacht gebracht. We zijn echter geen experts op dit gebied en hebben daarom ons beleid gebaseerd op de adviezen die het Voedingscentrum geeft.
Het betekent niet dat er geen zoetigheid in school gegeten kan worden, maar het uitgangspunt is dat we dit doen ‘met mate en passend bij de situatie’. We zijn ons ervan bewust dat dit ook weer voor onduidelijkheid kan zorgen, een lijst met etenswaren die wel en niet mogen vinden we echter ook niet wenselijk omdat deze nooit compleet zal zijn en weer voor vragen gaat zorgen.
Passend bij de situatie vinden we bijvoorbeeld dat er rond Sinterklaas kruidnootjes uitgedeeld kunnen worden en dat een paaseitje met pasen ook passend is. Met mate betekent hier dat het gaat om een klein handje pepernoten en een of twee kleine paaseitjes.
Onze high tea, die traditiegetrouw aan het eind van het schooljaar bij de Molenwiek hoort, willen we blijven voortzetten, maar dan met de nadruk op waar het om gaat: een gezellig samenzijn om het jaar af te sluiten.
7.30. Website en e-mailadres
Op de website van de stichting www.csgdewaard.nl of www.molenwiek.nl kunt u ook informatie over onze school lezen. U vindt hier de schoolgids en informatie over en van de verschillende groepen, actuele foto’s en nog veel meer.
U kunt via de mail contact met ons opnemen via: molenwiek@csgdewaard.nl
8. Christelijke scholengroep De Waard
Onze school maakt deel uit van stichting Christelijke Scholengroep De Waard. Deze stichting beheert in totaal 16 scholen, waaronder 14 basisscholen, een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) en een school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (ZML). De scholen staan verspreid in de Hoeksche Waard. De nevenvestiging van de ZML-school staat in Middelharnis. Onze scholen worden door ongeveer 2800 leerlingen bezocht. Er werken rond de 350 personeelsleden bij CSG De Waard.
Op alle scholen wordt kwalitatief hoogwaardig christelijk onderwijs gegeven. De leerkrachten spannen zich in het beste uit de kinderen te halen. Voor elk kind geldt het voor hem hoogst bereikbare niveau als doelstelling. Onze missie luidt: CSG De Waard, voor bijzonder goed onderwijs!
Christelijke Scholengroep De Waard heeft een Raad van Toezicht en een Bestuurder. Hiermee voldoet de stichting aan de wettelijke bepaling dat er onderscheid moet zijn tussen bestuur en toezicht.
Dhr. Jan Winters is de bestuurder van Christelijke Scholengroep De Waard.
8.1. Bestuurskantoor
Het bestuurskantoor is het kantoor van de stichting waar de administratie en de ondersteunende diensten zijn ondergebracht. Vanuit dit kantoor ondersteunt het bovenschools managementteam de scholen.
Het bestuurskantoor is gevestigd aan in Oud-Beijerland.
CSG De Waard is het kantoor van de stichting waar de administratie en de ondersteunende diensten zijn ondergebracht. Vanuit dit kantoor ondersteunt het bovenschools managementteam de scholen.
Het bestuurskantoor is gevestigd aan de Maseratilaan 14, 3261 NA Oud-Beijerland. Tel. 0186 - 62 14 61
8.2. Klachtenprocedure
Waar samengewerkt wordt, kunnen spanningen ontstaan. Spanningen tussen een leerling of een ouder enerzijds en de schoolleiding, een leerkracht of een ander die bij school is betrokken anderzijds. Natuurlijk bespreekt u een probleem in eerste instantie met de betreffende persoon. Mocht u er met die persoon of de schoolleiding niet uitkomen dan is het mogelijk om de klacht voor te leggen aan de vertrouwenspersoon van onze school, mevr. M. Touw, die u kan adviseren over de te volgen procedure.
Als de reeds genoemde gesprekken niet tot goede afspraken leiden, kunt u de klacht schriftelijk voorleggen aan het bestuur van CSG De Waard.
8.3. GMR
Beleidsvoornemens van het College van Bestuur worden op basis van het reglement ter advisering of ter instemming voorgelegd aan de GMR. Alle bovenschoolse zaken worden besproken in de GMR, terwijl schoolzaken op het niveau van de MR worden behandeld. De GMR bestaat uit acht personen, vier ouders en vier personeelsleden.
8.4. Website
Meer informatie over Christelijke Scholengroep De Waard kunt u vinden op de website: www.csgdewaard.nl
Tevens is CSG De Waard te vinden op Facebook.
8.5. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Met deze verordening zijn de regels rondom de verwerking van persoonsgegevens verder aangescherpt.
CSG De Waard en onze school verwerken alleen persoonsgegevens die rechtmatig zijn verkregen (zoals bedoeld in art. 6 van de AVG). Deze persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt ten behoeve van het onderwijs, de ontwikkeling en het welbevinden van de kinderen.
Wij gaan zorgvuldig om met informatiebeveiliging en privacy. Bij inschrijving of als daar aanleiding toe is op andere momenten, vragen wij expliciet en schriftelijk toestemming voor het gebruik van privacygevoelige gegevens door middel van het AVG-formulier.
In ParnasSys worden deze gegevens overgenomen en zijn door uzelf in te zien of aan te passen.
Op de website van stichting CSG De Waard vindt u meer informatie over de AVG.
9. Externe contacten
9.1. Inspectie van het Onderwijs
Inspectie van het onderwijs
info@owinsp.nl
www.onderwijsinspectie.nl
Vragen over het onderwijs: 0800-8051 (gratis)
Klachtenmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld: Meldpunt Vertrouwensinspecteurs 0900-1113111 (lokaal tarief).
9.2. Logopedie
In de onderbouw wordt veel aandacht geschonken aan de spraak-en taalontwikkeling. Als dit niet voldoende snel verloopt kan de hulp van de logopediste noodzakelijk zijn.
In groep 2 worden alle leerlingen logopedisch gescreend en krijgen ouders advies, maar ook eerder kan de hulp van de logopedist worden ingeroepen.
Op latere leeftijd kan logopedische begeleiding ook nodig zijn, bijvoorbeeld bij lees-en spellingsproblemen.
Voor informatie over logopedie verwijzen we naar de website van Het Logopedisten Collectief Hoeksche Waard. Het LCHW is een samenwerkingsverband tussen vrijgevestigde logopediepraktijken in de Hoeksche Waard.
Logopediebehandelingen vinden in principe buiten schooltijd plaats.
9.3. Voor- en naschoolse opvang
Op de Molenwiek vindt voor- en naschoolse opvang plaats. Wij hebben gekozen voor het 'makelaarsmodel'. Bij dit model is er sprake van een duidelijke taakverdeling. De school zorgt voor onderwijs en de organisatie voor buitenschoolse opvang zorgt voor de opvang buiten de schooltijden. De school is op deze wijze makelaar tussen ouders die opvang vragen en de organisatie die opvang aanbiedt. De voor- en naschoolse opvang op De Molenwiek wordt georganisserd door Kibeo.
Meer informatie vindt u op de website van Kibeo: www.kibeo.nl, of maak een afspraak via klantrelatie@kibeo.nl of 0113-760 250.
9.4. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard (28.04)
De scholen in de Hoeksche Waard vallen onder samenwerkingsverband Passend Onderwijs Hoeksche Waard (28.04).
Met vragen kunt u terecht bij de helpdesk van het swv dat bereikbaar is via info@swv2804.nl of telefonisch via tel.nr. 0186-219050.
De directeur van het samenwerkingsverband is Neely-Anne de Ronde (nderonde@swv2804.nl)
De website van het samenwerkingsverband is te bereiken via deze link.